De store champagnehusene dominerer fortsatt i hyllene på Vinmonopolet, men tilgjengeligheten av musserende dråper fra små og mellomstore champagneprodusenter blir stadig bedre. Felles for mange av de sistnevnte produsentene er at de er svært kvalitetsbevisste og jobber hardt for å lage champagner som gir tydelige uttrykk for deres unike terroir – det vil si jordsmonn og andre forhold som påvirker vinens karakter.
Vi skal se litt nærmere på en organisasjon som jobber for å løfte frem nettopp noen av disse små og mellomstore produsentene av champagne.
Særpreg og samarbeid
Sammenslutningen Club du Viticultures Champenois, en organisasjon for små vindyrkere i Champagne, ble grunnlagt i 1971 av en samling av 12 av de eldste champagneproduserende familiene i Champagne-regionen. Dannelsen av klubben var et svar på de store champagnehusenes dominans, og ideen om å danne en sammenslutning var særlig tuftet på ønsket om å fremheve terroirdreven champagne fra mindre produsenter.
I 1999 skiftet klubben navn til det som er dens nåværende tittel, Club Trésors de Champagne. Sammenslutningen er også kjent som Special Club.

Klubben har vokst i størrelse siden starten. I skrivende stund består den spesielle klubben av 29 produsenter av såkalt «grower champagne» – det vil si produsenter hvor druene er presset og vinen produsert hos samme vinbonde som dyrket druen. Disse kalles på fransk Recoltant Manipulants og er de eneste som har adgang til medlemskap i klubben.
Klubbens uttalte formål er å tydeliggjøre hver produsents unike terroir, samt å legge til rette for samarbeid om markedsføring av medlemmene. Blant medlemmene som opprinnelig grunnla klubben finner vi utmerkede champagneprodusenter som Pierre Gimonnet og Paul Bara. Blant nyere medlemmer finner vi tilsvarende flotte produsenter som Marc Hébrart, Pertois-Moriset og Vazart-Coquart.

Alle medlemmene i klubben produserer egne cuvéer i tillegg til hver sin Special Club-champagne, som er deres toppcuvée. Antallet flasker Special Club som lages er ganske begrenset – de fleste av produsentene produserer nemlig kun rundt 2000 flasker Special Club i en årgang. Dette er altså ettertraktede varer.
Bestemte krav
Special Club-champagner må tappes på flasker som har en bestemt form, slik dette er blitt bestemt av Club Trésors de Champagne. Disse flaskene er også påført klubbens emblem/merke på glasset. Den nåværende formen og merket på flasken har vært gjeldende siden 1988. De ulike produsentene har imidlertid tillatelse til å påføre flaskene etiketter med eget design.

Ettersom adgang til klubben er begrenset til produsenter av grower champagne, følger det av dette at en champagne for å kunne bære tittelen Special Club må produseres, tappes på flaske og modnes på produsentens egen eiendom og i produsentens egen kjeller. Det hører til dette et krav om minimum tre års lagring på eget bunnfall.
Strenge vurderinger ligger til grunn
Hvert medlem i klubben er blitt tatt opp av de andre medlemmene basert på en vurdering av den enkelte produsents kvalitetsnivå. Og nettopp kvalitet er noe som gjennomgående blir spesielt vektlagt. Special Club-champagner produseres kun i kvalitetsmessig gode årganger, og en omfattende vurderingsprosess ligger til grunn for utvelgelsen av champagner som får lov til å bære tittelen Special Club.
I løpet av februar måned som følger siste innhøsting, møtes representanter for hvert av medlemmene i Club Trésors de Champagne. Her presenterer medlemmene noen av sine vins clairs fra foregående årgang – det vil si viner som ennå ikke har gjennomgått andregangsgjæringen som gjør disse til musserende viner. Vinene blindsmakes av medlemmene. Formålet med denne øvelsen er å vurdere årgangen som sådan for å se om den møter klubbens kvalitetsstandard, ikke å vurdere de individuelle produsentenes viner.

Dersom årgangen ikke blir ansett tilstrekkelig bra, får ikke medlemmene tillatelse til å lage en Special Club i denne årgangen. På den annen side er heller ikke de individuelle medlemmene pålagt å lage en Special Club i en gitt årgang dersom Club Trésors de Champagne finner at en årgang kan erklæres og lanseres.
Når klubben har erklært en årgang, sender de individuelle medlemmene inn de vins clairs som de ønsker å bruke i sine respektive tapninger av Special Club. Disse vins clairs vurderes av et smakspanel i en blindsmaking i løpet av våren/sommeren. De vins clairs som består denne prøven blir gitt tillatelse til å gjennomgå resten av vinifikasjonsprosessen og etter hvert tappes på flaske. Men vurderingen stopper ikke med dette.

Etter tre år på flaske sendes vinene på nytt inn til et smakspanel for ytterligere vurdering. Dersom vinene ikke består denne vurderingen, må flaskeinnholdet brukes som reservevin eller tømmes ut. Smakspanelet avviser viner på jevnlig basis. Tidligere årganger fra produsentene smakes ved siden av vinene som er blitt sendt inn – dette for å sammenlikne og kontrollere opp mot de ulike produsentenes unike stiler.
Dersom vinene består denne siste vurderingen kan de lanseres for salg.
Pertois-Moriset
Blant medlemmene av Club Trésors de Champagne finner vi Pertois-Moriset, en liten familiedreven champagneprodusent som holder til i landsbyen Le Mesnil-sur-Oger sørøst for Épernay – det vil si i hjertet av Côte des Blancs.

Champagnehuset ble grunnlagt i 1951 av ekteparet Yves Pertois og Janine Moriset, som kom fra hver sine vinproduserende familier i Côte des Blancs. Det er i dag barnebarnet Cécile og ektemannen Vincent som leder champagnehuset.
Pertois-Moriset var faktisk Special Club-medlem da Céciles besteforeldre styrte champagnehuset, men har under Cécile og Vincents lederskap på nytt blitt medlem i Club Trésors de Champagne, noe de har vært siden 2015. For å feire medlemskapet ble den første Special Club-champagnen fra Pertois-Moriset under deres ledelse laget i 2014-årgangen, dette med druer utelukkende hentet fra Mesnil-sur-Oger.

Pertois-Moriset er en mellomstor vindyrker med cirka 20,7 hektar vinmarker. Disse fordeler seg på to områder. For det første i Côte des Blancs, hvor huset har 13,4 hektar Grand Cru-vinmarker og utelukkende dyrker chardonnaydruer, og for det andre i Côte Sézanne, som ligger litt lenger sør, hvor de har 7,3 hektar vinmarker som består av cirka 60 prosent pinot noir og 40 prosent chardonnay.
Smaksnotat

Champagne Pertois-Moriset Spécial Club Le Mesnil-sur-Oger 2014
11843201 – Champagne, Frankrike – Chardonnay 100 %
Druematerialet kommer fra fire forskjellige Grand Cru-parseller rundt landsbyen Mesnil-sur-Oger: Les Jutées, Les Hauts d´Aillerands, Les Jeamprins og Les Hautes Mottes.
Druene håndplukkes til denne vinen, og etter plukkingen foregår en skånsom pressing av druematerialet. Når det gjelder vinifikasjonen foregår 12 prosent av denne på fat og de resterende 88 prosent i ståltanker. Druematerialet gjennomgår ingen malolaktisk gjæring. Vinen modnes i 40 måneder på bunnfall.
Champagnen dufter av autolyse og søt bakst, gule epler, sitrusfrukter og stenfrukter, slik som aprikos, fersken og nektariner. Videre dufter den av mandler og nøtter, kalk og mineraler, samt hint av honning og tre.
Champagnen har en middels fyldig kropp og en fin, kremet mousse. Den smaker nydelig og friskt av gule og grønne epler, pære, sitrusfrukter, brioche og søt bakst, samt nøtter. Tydelige innslag av karamell eller lys sirup og krydder. Champagnen er frisk på syre. Den har en veldig elegant lang og tørr avslutning. En deilig champagne som er tilgjengelig nå, men som sikkert vil utvikles over mange år.
94 poeng
599,90 kr – Bestillingsutvalget – Oslo Wine Agency AS