Fattoria Selvapiana: Smaken av et annet Chianti

Ved foten av Appenninene, i åssidene øst og litt nord for Firenze i Toscana, finner man kommunen Rùfina, et underområde av den større DOCG-en Chianti. Her, nærmere bestemt rett nord for den lille byen Pontassieve, finner vi Fattoria Selvapiana, en særpreget produsent som er blant de mest anerkjente i Rùfina, for ikke å si i hele Toscana.

I renessansen fungerte bygget, som i dag huser Fattoria Selvapiana, som sommerhus for aristokrater og biskoper fra Firenze. Foto: Fattoria Selvapiana

Vingården Selvapiana ligger i nærheten av Sieve-elven, en sideelv til den mer kjente Arno-elven, som renner gjennom Firenze. Luften her i Rùfina er kjøligere og renere enn i Firenze, hvilket er grunnen til at villaen i renessansen og i mange år etter dette fungerte som sommerhus for biskoper og velstående familier fra Firenze. Selvapiana ble imidlertid opprinnelig bygget i middelalderen som et vakttårn som skulle beskytte Firenzes bygrense fra angrep som kom fra nord-øst.

Vingårdens moderne historie innledes i 1826, da Michele Giuntini Selvapiana, en rik finansmann fra Firenze, kjøpte eiendommen og ga den sitt nåværende navn. Foruten Selvapiana kjøpte Giuntini og hans brødre rundt samme tid to andre eiendommer i Toscana, nemlig Badia a Coltibuono i Gaiole i Chianti og La Parrina i Maremma, begge vinproduserende gårder helt til denne dag. I snart 200 år har Selvapiana-eiendommen vært i familien Giuntinis eie.

I det såkalte vinbiblioteket i kjelleren hos Selvapiana finner man mange gamle vinflasker. De eldste er fra 1948. Foto: Fattoria Selvapiana

Rùfinas særpreg

Til forskjell fra området som inngår i Chianti Classico DOCG, som med sitt unike terroir og sin unike historie er skilt ut som en egen appellasjon, deler Rùfina sin status som en undersone av Chianti DOCG med syv andre tilsvarende underområder. Det er de som hevder at en slik sammenblanding av forskjellige Chianti-undersoner under én stor paraply ikke fanger opp nyansene i hva som særpreger de ulike undersonene. Det finnes gode argumenter for at Rufina, med sin unike identitet og mikroklima, kunne skilles ut som en egen appellasjon.

Utsikt utover Rùfina. Selvapiana kan sees til venstre i forgrunnen. Foto: Fattoria Selvapiana

Rùfina er den minste og samtidig nordligst beliggende undersonen/kommunen i det som utgjør vinområdet Chianti i Toscana. Chianti Rùfina har totalt kun cirka 750 hektar vinmarker, fordelt på cirka tyve forskjellige produsenter. Til sammenlikning utgjør Chianti Classico rundt 7000 hektar vinmarker, med et utall ulike produsenter.

Rùfina er også en av Chiantis mest spesielle underområder. Her er det et variert jordsmonn bestående av en blanding av kalkstein, leire og steinete skiferleire (såkalt galestro), kombinert med høyereliggende vinmarker, samt nærhet til fjellkjeden Apenninene, som gir et kjøligere mikroklima basert på at kjølige vinder stryker gjennom Sieve-dalen fra fjellene. Somrene her er kjøligere enn andre steder i Chianti, og temperatursvingningene mellom dag og natt større.

Foto: Fattoria Selvapiana

De nevnte faktorene gir druer som modnes senere enn mange andre steder, og som har en meget bra balanse mellom de ulike aromatiske elementene. Dette gir i sin tur slankere, friskere, aromatiske og fruktige viner med høy syre og modnere tanniner enn andre viner fra Chianti.

Viner fra Rùfina har gjerne et mer fremtredende preg av rødbærsfrukt på duft og smak, i retning av syrlige røde kirsebær og moreller. Dette er viner med mye finesse og sjarm.

En eier, en ønolog og en genistrek

Eierskapet og driften av Selvapiana er blitt videreført i generasjoner i Giuntini-familien. Det er i dag femte generasjon, representert ved Francesco Giuntini Antinori, som eier Fattoria Selvapiana. Francesco er for øvrig fetter av Piero Antinori, eieren av vingiganten Antinori.

Francesco Giuntini ble født på Selvapiana-gården og overtok driften der i 1957. Etter at det tradisjonelle avlingsdelingssystemet (mezzadria) tok slutt på 1950-tallet, begynte Francesco å plante den første spesialiserte vinmarken sammen med den daværende gårdsbestyreren, Franco Masseti. Sammen begynte de etter hvert å produsere vin basert på ulike lokale druesorter og tappet denne på flaske.

Fra Selvapianas vinmarker. Foto: Fattoria Selvapiana

Som et ledd i utvidelse av vinmarkene ble den senere så kjente Bucerchiale-vinmarken beplantet med sangiovesevinstokker i 1968. På 1970-tallet ble fokuset ytterligere rettet mot å lage viner som var 100 % sangiovesebasert. Mens mange andre produsenter i Chianti på denne tiden valgte å konsentrere seg om å dyrke internasjonale druesorter, valgte Francesco Giuntini å holde fast ved sangiovese, og å benytte stiklinger fra Bucerchiale-vinmarken for å skape nye vinplanter i andre vinmarker i hans eie.

Vinstokker i Bucerchiale-vinmarken. Foto: Fattoria Selvapiana

Helt sentral i Selvapianas historie er ønologen Franco Bernabei, som ble hentet inn som konsulent i 1978. Med ham ble det gjennomført en omfattende modernisering av eiendommen og tilhørende vinmarker fra slutten av 1970-tallet. Med ham ble det også introdusert et stilskifte, med økt bruk av mindre franske barriques (små eikefat) og med planting og bruk av internasjonale druesorter som merlot og cabernet sauvignon.

Selvapiana var en av de aller første produsentene i Toscana som laget en Chianti Riserva som utelukkende var basert på sangiovesedruer, noe som i ettertid må kunne karakteriseres som en genistrek. Første årgang var 1978, og var det første større resultatet av samarbeidet mellom Francesco Giuntini og Franco Bernabei. Sammen utviklet de videre Selvapianas første enkeltvinmarksvin, det vil si Riserva-en Bucerchiale, hvor første årgang var 1979.

I Selvapianas kjeller modnes vinen delvis i franske barriques. Foto: Fattoria Selvaiana

Franco Bernabei er fortsatt innleid som konsulent hos Selvapiana, og har også hatt – og har – en sentral rolle hos andre kjente produsenter i Toscana, slik som Fèlsina og Fontodi.

En helt spesiell avtale

Francesco Giuntini drev Fattoria Selvapiana frem til 1997, da han overlot driften til søskenparet Federico og Silvia Giuntini Masseti, barn av den tidligere gårdsbestyreren Franco Masseti, som jobbet tett sammen med Francesco i årene 1953-1990. Francesco, som selv ikke hadde noen barn eller andre arvinger, gjorde en avtale med Franco om at han skulle adoptere Francos barn, slik at barna hans skulle arve eiendommen. Francesco holdt sine ord. Adopsjonen fant offisielt sted i 1997, etter Franco Massetis død.

Federico Giuntini Masseti. Foto: Eirik Sand Johnsen/Moestue Grape Selections

Det er Federico som er vinmakeren hos Selvapiana, og søsknene Giuntini Masseti samarbeider fortsatt tett med ønologen Franco Bernabei i vinproduksjonen. Federico begynte å jobbe hos Selvapiana i 1987, etter at han droppet ut av agronomistudier i Firenze. Han har særlig vært sentral i omleggingen til økologisk vindyrking, et arbeid som begynte i 1992. Federico har også vært drivkraften bak supertoskaneren Fornace, hvor første årgang var 1999, og ikke minst enkeltvinmarksvinen Erchi, som i år ble lansert i sin første årgang, den flotte 2016-årgangen.

I dag eier Selvapiana i alt 250 hektar land i kommunene Rùfina, Pontassieve og Pelago. Rundt 60 hektar av landeiendommene er avsatt til vinproduksjon, hvorav igjen 40 hektar av disse er vinmarker som ligger i umiddelbar nærhet til vingården, vakkert omgitt av oliventrær og skog. 95 prosent (rundt 55 hektar) av vinstokkene har sangiovesedruer, men det er også noen hektar hvor det dyrkes colorino, canaiolo, trebbiano, malvasia bianca, malvasia nera, samt cabernet sauvignon, syrah, cabernet franc og merlot.

Noen av vinstokkene med sangiovesedruer er ganske gamle. De eldste finner man i Bucerchiale-vinmarken, som har vinstokker som ble plantet for over 50 år siden. Bortsett fra Bucerchiale har alle vinmarkene i tur og orden blitt replantet siden 1987.

Innhøsting hos Selvapiana. Foto: Fattoria Selvapiana

Vinmarkene tilhørende eiendommen, beliggende på 200-300 meters høyde over havet, er i hovedsak vestvendte, med unntak av Bucerchiale og Erchi, som har sydlig og sydvestlig eksponering, samt Fornace, som har nordlig eksponering. Vinmarkene dyrkes i dag etter økologiske prinsipper, og Selvapiana er som vinprodusent nå også økologisk sertifisert. Vinmarkene er oppkalt etter gårdsnavnene i det gamle avlingsdelingssystemet i området, slik som Bucerchiale, Fornace, Casanova, Pesalova og Vigna al Pino.

Jordsmonnet i brorparten av vinmarkene består av en kombinasjon av kalkstein og leire iblandet noe skifer. Vinene fra disse vinmarkene beskrives gjerne som rike og saftige i stilen. Noen av de mer høyereliggende vinmarkene har et jordsmonn som i større grad er preget av galestro og skifer, hvilket ifølge Federico Giuntini Masseti gir viner som er noe mer tanninrike og stramme, men som likevel beholder elegansen Selvapiana er kjent for.

Ser man på vinmakingen hos Selvapiana, er dette en blanding av tradisjonelle og mer moderne elementer. Vinifikasjonen foregår med naturlig, stedegen gjær i rustfrie ståltanker med temperaturstyring, og delvis i betongtanker. Modning av vinen foregår på fat av ulike størrelser og av ulike typer – her finner man både mindre 225-liters franske eikefat og større eikefat eller botti av ulik herkomst.

I kjelleren benyttes ulike typer og størrelser av eikefat. Foto: Fattoria Selvapiana

Selv om Selvapiana gjennom årenes løp har funnet sin suksessoppskrift, går man ikke av veien for å tenke nytt rundt vindyrking og vinproduksjon. Federico Giuntini Masseti har blant annet ikke utelukket at man på sikt kan vurdere å innta elementer av biodynamisk vindyrking hos Selvapiana.

Fabelaktige viner

Selvapiana produserer et knippe elegante, lagringsdyktige viner. Dette er rett og slett fabelaktige viner som virkelig uttrykker terroir. Vinene er basert på druer fra relativt høyt beliggende vinmarker, noe som gjerne kan gjenkjennes i vinstilen. Vinene er klassiske i stilen, med en særpreget aroma og smak av kjølig, syrlig rød frukt i retning av kirsebær og moreller. De er også merkbart mindre tanninrike enn viner fra andre områder i Chianti.

Selvapianas standardvin Chianti Rùfina er et av de virkelige gode kjøpene fra Chianti. Det er en erketypisk Chianti Rùfina, og er i overveiende grad basert på sangiovese, med et lite innslag av støttedruene colorino, canaiolo og malvasia nera. Vinen beskrives gjerne som noe i nærheten av en karikatur av hva sangiovesedruen har å by på – her er det nemlig masser av plommer, moreller, kirsebær, lær, tobakk, urter og en herlig, saftig mineralitet i frukten.

Selvapianas eneste Riserva, Bucerchiale. Foto: Fattoria Selvapiana

Bucerchiale er flaggskipet blant Selvapianas viner, og er eiendommens eneste Riserva. Dette er en enkeltvinmarksvin laget på 100 prosent sangiovese, og produseres bare i de beste årgangene. Francesco Giuntini og Franco Bernabei skapte denne ganske spesielle vinen for at den skulle være et uttrykk for hvor elegant, kraftfull og lagringsdyktig sangiovesebasert vin fra Selvapiana og Rùfina-området kan være.

Fornace er Selvapianas «supertoskaner», og er utelukkende basert på internasjonale druesorter, det vil si —cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc—, som er hentet fra to av Selvapianas egne vinmarker, nemlig Casanova og Fornace.

Erchi er Selvapianas nyeste vin, også den en enkeltvinmarksvin. I 1997 ble Giuntini-familien tilbudt å kjøpe en parsell i Pontessieve, en av de fem kommunene hvor Chianti Rùfina kan produseres. Dette var Erchi-vinmarken, som ligger med sydvendt eksponering i denne litt varmere delen av Rùfina-området. I årene 1993-1997 leide Selvapiana en parsell rett ved siden av denne, og kjente derfor områdets potensiale. Giuntini-familien kjøpte eiendommen i 1999, og samme år ble seks hektar plantet med sangiovese-vinplanter basert på stiklinger fra Bucerchiale-vinmarken. Deretter ventet man til 2016, da vinstokkene hadde fått en passende alder og alle forhold ved årgangen lå til rette for å produsere den første årgangen fra denne vinmarken.

Foto: Fattoria Selvapiana

Under kan du lese mine smaksnotater til fire viner fra Selvapiana. To av disse er fra den nydelige 2016-årgangen, og er spesielt verdt å merke seg.

2016-årgangen var en klassisk årgang i Rùfina. Vinteren dette året var ganske mild, med en del nedbør i form av regn. Knoppskyting fant sted tidlig i april på grunn av varme temperaturer. Mai og sommermånedene var varme, med akkurat passe mengde nedbør. Nattemperaturene holdt seg forholdsvis kjølige gjennom sommeren. Ved tidspunktet for innhøsting var druene var i de fleste tilfeller friske, modne og rike på smak, men samtidig velbalanserte, med pent modne tanniner.

NB! Selvapiana Bucerchiale 2016 ble opprinnelig sluppet i forbindelse med nyhetslanseringen på Vinmonopolet i september, og ble raskt utsolgt. For noen uker siden kom det inn et nytt parti med 960 nye flasker av Bucerchiale 2016. Det er nå i overkant av 880 flasker igjen på lager, samt 23 magnum. Importøren opplyser at det nå også er mange flasker på lager av Selvapiana Chianti Rùfina 2018, som en kort periode var utsolgt, samt rundt 120 magnum.

Smaksnotater

Selvapiana Vigneto Erchi 2016
Toscana, Italia – Sangiovese 100 %
Druene er hentet fra Erchi, en sydvendt vinmark på syv hektar, beliggende på 200-260 meters høyde over havet i Pontassieve. Dette er en soleksponert, litt varmere del som ligger vest i Rùfina-området. Selvapiana kjøpte vinmarken i 1999 og replantet den med stiklinger fra vinmarken Bucerchiale samme år. Jordsmonnet består av kalkholdig leirjord rikt på jern, samt galestro.

Druene håndplukkes og selekteres nøye. Fermenteringen foregår med stedegen gjær på ståltanker med temperaturstyring. Maserasjon med 35-40 dagers skinnkontrakt etter alkoholfermenteringen. Parallel malolaktisk fermentering. Vinen modnes 18 måneder på måneder på fat – 10 prosent i mindre, nye franske eikefat, mens resten modnes i større botti. Vinen filtreres lett før den tappes på flaske. Etter tapping modnes vinen videre på flaske i ett år inntil den slippes for salg.

Intens, kompleks og parfymert på duft med aromaer av plommer, røde kirsebær, bringebær og skogsbær, samt lær, tørkede urter og lilla blomster. Innslag av fataromaer. Hint av kalk og mineraler og snev av litt appelsinzest på duft. Vinen har en fyldig kropp med en god, rikere munnfølelse. Her er det mye kraft. Nydelig konsentrasjon av fersk rød frukt på smak, med vekt på kirsebær, bringebær og plommer, med innslag av litt tørket frukt, samt tobakk, mynte, eksotiske krydder og en flott mineralitet. Innslag av noe tre. Vinen fremstår helt klart mer rødbærspreget enn Bucerchiale. Fantastisk balansert struktur med frisk syre og fine, lett polerte tanniner. Nydelig lengde med en lang, tørr avslutning. Virkelig mye kraft her, men samtidig er dette en superelegant vin. Vil trenge en del tid i kjelleren.
94 poeng
Spesialbestilling – Moestue Grape Selections AS

Selvapiana Chianti Rùfina Riserva Bucerchiale 2016
9955501 – Toscana, Italia – Sangiovese 100 %
Druene som inngår i vinen stammer fra vinmarken Bucerchiale som dekker 12,5 hektar. Vinmarken ligger på cirka 200 meters høyde over havet, og har en sørlig/sørvestlig eksponering. De eldste vinstokkene her ble plantet i 1968, mens de nyeste ble plantet i 1992. Jordsmonnet består i hovedsak av leire og kalkstein, ispedd noen større steiner. Vinmarken er den varmeste av Selvapianas vinmarker, og dyrkes økologisk.

Druene håndplukkes og selekteres nøye. Fermenteringen foregår med stedegen gjær ved 28-30 grader i temperaturegulerte ståltanker med regelmessig overpumping og total maserasjonstid på 20-25 dager. Etter fullendt malolaktisk gjæring modnes vinen delvis på 225-liters franske eikefat (10 prosent nye eikefat) og delvis på middels store slavonske og italienske eikeliggere i 15-18 måneder. Vinen blandes deretter i ståltanker før den tappes på flaske. Til slutt modnes vinen ytterligere 10 måneder på flaske før den slippes for salg.

Nydelig aromatisk dybde på nesen med preg av ulike lag av fersk rød og mørk frukt, og med innslag av lakris, lær, søt tobakk, krydder, nøtter og jord. Hint av vanilje. Fyldig kropp. Tett, konsentrert rød frukt på smak, med følge av lær og mineraler. Strukturert så det holder, med fine tanniner og en relativt balansert syre. Lang, tørr avslutning. Meget bra i denne årgangen.
92 poeng
358 kr – Bestillingsutvalget – Moestue Grape Selections AS

Selvapiana Toscana Fornace 2013
Toscana, Italia – Cabernet Sauvignon 40 %, Merlot 40 %, Cabernet Franc 20 %
Druene som inngår i vinen er hentet fra vinmarkene Fornace og Casanova, som ligger på 250-300 meters høyde over havet og med en nordlig-nordvestlig eksponering. Jordsmonnet består av tørr, steinete leire og kalkstein.

Druene håndplukkes og selekteres nøye. Fermenteringen foregår med stedegen gjær i ståltanker med temperaturstyring. Fermenteringen og maserasjonen foregår i 20-25 dager. Malolaktisk fermentering skjer umiddelbart etter alkoholfermenteringen. Vinen modnes deretter på mindre, 225-liters franske eikefat i 15-18 måneder. 30 prosent av fatene er nye eikefat. Vinen tappes deretter på flaske og modnes videre i ett år på flasken før den slippes for salg.

Vinen dufter rikt og forførende av begynnende moden mørk frukt i retning av solbær og bjørnebær, litt røde bær, særlig kirsebær, samt tørket frukt, middelhavsurter og krydder, litt undervekst, røyk/tobakk og eik. Innslag av tjære, lær og noe animalsk i retning av røkt kjøtt. Vinen har en fyldig kropp med en god munnfølelse. Konsentrert, noe utviklet mørk frukt på smak, med vekt på bjørnebær, mørke plommer og solbær, med innslag av røde bær. Smaksbildet er spennende, med toner av mineraler, lakris, urter og krydder, samt litt røyk og fat. Fint strukturert med avrundede, lett støvete tanniner som biter bittelitt og en frisk syre. Lang, fast avslutning. Pen vin.
92 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

Selvapiana Chianti Rùfina 2018
3316901 – Toscana, Italia – Sangiovese 95 %, Canaiolo, Colorino og Malvasia Nera 5 %
Druene som inngår i vinen stammer fra ulike vinmarker i Selvapianas eie, men hovedmengden er fra vinmarkene Erchi og Stabbiello. Vinmarkene ligger på 200-300 meters høyde over havet, og har for det meste en vestlig/nordvestlig eksponering. De eldste vinstokkene er plantet på slutten av 1970-tallet, de yngre vinstokkene er plantet på begynnelsen av 2000-tallet. Jordsmonnet består i hovedsak av leire og kalkstein.

Druene håndplukkes. Fermenteringen foregår delvis i rustfrie ståltanker med temperaturstyring, delvis i sementtanker med daglig overpumping og total maserasjonstid på 20-25 dager. Vinen modnes deretter på en blanding av 2500-3000 liters franske eikeliggere, mindre eikefat og sementtanker i 12 måneder. Vinen blandes deretter sammen i ståltanker før den tappes på flaske.

Parfymert og frisk på duft med aromaer av røde kirsebær, plommer og modne bjørnebær, samt lakris, roseblader, lilla blomster, tørkede urter og krydder. Snev av noe vanilje og fataromaer. Middels fyldig kropp med en god, frisk og fruktig munnfølelse. Bra konsentrasjon av moden og saftig rød frukt på smak, med vekt på kirsebær og plommer, med innslag av noe mørkere bær. Innslag av mineraler, lakris, samt mynte og krydder. Hint av tre og litt kanel. Vinen er ganske moderat strukturert med finkornede tanniner og har en frisk syre. Flott lengde med en tørr utgang. En flott Rùfina som gir mye drikkeglede.
88 poeng
191 kr – Basisutvalget (kat. 5) – Moestue Grape Selections AS

Legg inn en kommentar