R. López de Heredia Viña Tondonia

I Barrio de la Estación, området rundt jernbanestasjonen i Haro, befinner en rekke av Spanias mest anerkjente vinprodusenter seg. La Rioja Alta, Roda, CVNE og Muga er blant enestående produsenter som har sine bodegaer her. Her finner man også R. López de Heredia Viña Tondonia, den mest ikoniske og tradisjonelle produsenten av dem alle. Det er her ting har endret seg minst med tiden, hvor man ikke har veket for mer moderne strømninger innen vinmaking. Men om innovasjon ikke nødvendigvis står i høysetet, er produsenten stadig like relevant med sine svært klassiske viner. López de Heredia lager og slipper unike og modne, men samtidig meget lagringsdyktige Rioja-viner som få andre.

López de Heredia, som ble grunnlagt i 1877, er den eldste produsenten i Haro og var en av de første i hele Rioja – det er bare Marqués de Riscal og Marqués de Murrieta som er eldre. Etter 144 års drift er López de Heredia like tradisjonsbundet som produsenten alltid har vært. Virksomheten har siden etableringen vært familieeid og familien deltar i alle ledd av driften. Her har generasjon avløst generasjon og videreført viktige vinmakingsprinsipper, basert på en enorm respekt for historie. Det er fjerde generasjon López de Heredia, med María José López de Heredia i spissen, samt søsteren og vinmakeren Mercedes og broren Julio César, som i dag driver vingården. Bodegaen har vært på samme sted siden starten, men blitt utvidet i takt med at produksjonen og behovet for kjellerplass har økt.

Fjerde generasjon López de Heredia styrer nå familiebedriften, representert ved søsknene (f.v.) María José, Julio César og Mercedes López de Heredia. Foto: Tim Atkin/Archive Bodega López de Heredia Viña Tondonia

López de Heredia lager flere ulike viner; det lages rødviner, hvitviner og roséviner – viner som er Crianza-er, Reserva-er eller Gran Reserva-er. Felles for disse er at de alle er enkeltvinmarksviner. Vinene slippes minst fem til ti år etter innhøstingen av druene fant sted, noe som gir kompleksitet og eleganse til vinene. Produsenten er kanskje særlig kjent for sine rødviner, men de hvite vinene som produseres er ganske unike i sitt slag i vinverdenen. Her er det ikke snakk om unge, enkle hvitviner, men hvitviner med mye særpreg. Vinene modnes på eikefat i lengre tid, gjerne i like lang tid som rødvinene.

Gamle klenodier ligger på utstilling. Foto: Bacchusian Delights

Gran Reserva-vinene er noe for seg selv. Dette er svært ettertraktede viner som produseres i små antall og som vil fortsette å utvikle seg med ytterligere år i kjelleren. Disse lages kun i de flotteste årgangene og slippes gjerne for salg først tjue år etter innhøstingen. Hos produsenten har man forstått at lang modning på fat og i flaske gir en spesiell stil på vinen, og det er heller ikke uvanlig at røde Gran Reserva-viner lanseres for salg før de hvite. Når de først slippes, er rødvinene ofte fantastiske og fremstår fortsatt friske med solid primærfrukt, men samtidig med en fabelaktig dybde bestående av særegne sekundære og tertiære toner av moden frukt, røyk, trøfler og skogbunn. Hvitvinene beholder sin friskhet selv etter mange år på flaske. Med noen års lagring på flaske blir eiketonene i disse nedslipet og balansert, og vinene stråler med forførende aromaer av krydder, mandler, nøtter og vanilje.

2021 er et merkeår for kjennere av Rioja-vin og for López de Heredias mange følgere. I år lanseres nemlig både Viña Bosconia Gran Reserva, Viña Tondonia Gran Reserva og Viña Tondonia Gran Reserva Blanco i den meget sterke 2001-årgangen, en av de beste årgangene så langt i dette årtusenet. Siste årgang som ble lansert som Gran Reserva av nevnte viner var 1995 for de to førstnevnte, og 1996 for sistnevnte. Slike lanseringer er ikke noe som skjer hvert år. Det er bare å glede seg.

Tidløs håndverksvinmaking

López de Heredia av i dag er solid forankret i en tradisjon med uforhastet og nøyaktig vinproduksjon. Håndverket er av en slik kvalitet at vinene gjerne holder seg på meget høyt nivå i mange år, ofte i årtier. Yngre viner har gjerne både en elegant varme og stil som kjennetegner produsenten, men også en bemerkelsesverdig friskhet og tilgjengelighet.

López de Heredias viner har til alle tider vært basert utelukkende på druemateriale fra egne vinmarker, og aldri med druer fra andre vinregioner i Spania – til tross for at det med tiden har vært tillatt etter denominasjonen DOCa Riojas regler. Man har altså valgt å praktisere dette strengt. Som en anerkjennelse av det faktum at produsenten aldri har benyttet druer fra andre regioner, er López de Heredia blitt et såkalt Diploma de Garantia til del, gitt av reguleringsrådet i denominasjonen. Dette garantibeviset fremgår av baketiketten på alle flasker som slippes for salg. Produsenten er den eneste i Rioja som har fått denne utmerkelsen.

Foto: Bacchusian Delights

Så hva gjør vinene spesielle? López de Heredia benytter tradisjonelle Rioja-druer som tempranillo, garnacha, mazuelo og den aromatiske graciano-druen til røde viner, samt viura og malvasia til hvite viner. Vinene blir vinifisert med stedegen gjær, de gjennomgår lang modning på amerikanske eikefat, blir klaret med eggehviter og tappet ufiltrert på flaske, og deretter modnet i enda flere år på flaskene. Den særegne stilen er vanskelig å kopiere hvis man tar bort disse grunnforutsetningene.

Eiketre spiller en helt sentral rolle hos López de Heredia, ettersom eikefat benyttes både til gjæring og modning, både av hvitviner, rødviner og roséviner. Her er ikke én ståltank å se. I oppstarten av vinproduksjonen for over hundre år siden ble det benyttet fat av kastanjetre og andre tresorter, men ettersom det ble oppdaget at eik i mindre grad overkjørte frukten i vinen, gikk man i sin helhet over til eikefat.

I dag benyttes kun 225-liters fat av amerikansk eik til modning av viner. Modningen foregår i opptil ti år på middels brente fat. I forbindelse med fatmodningen er cirka 10 prosent nye fat, rundt 50 prosent er brukte, rundt 10 år gamle fat, mens resten av fatene er velbrukte fat som er over 10 år gamle. Denne bruken av en kombinasjon av nyere og eldre fat er nøye gjennomtenkt. De gamle fatene brukes for å stabilisere vinene, siden disse fatene i mindre grad enn nyere fat overfører aroma og smak til vinen. Stabiliseringen finner sted sakte, men sikkert over flere år, med moderat oksidasjon og med jevnlige omstikkinger under hele reisen. Poenget er å ikke forstyrre vinens naturlige utvikling.

En mann med en plan

Historen bak López de Heredias tilblivelse er interessant. María José López de Heredias oldefar, Don Rafael López de Heredia y Landeta, kom til den lille byen Haro i Rioja på midten av 1800-tallet. Han var født av spanske foreldre i Chile, og hadde reist fra Chile for å studere ved en jesuittskole.

Etter noen år i Frankrike, hvor han blant annet lærte seg vinmaking, returnerte Don Rafael til Haro. Rundt denne tiden besøkte franske negiocianter Rioja-området og Spania på jakt etter alternative steder for dyrking av kvalitetsdruer, ettersom vinlusen phylloxera herjet vinmarker i Frankrike og over hele Europa.

Don Rafael López de Heredia y Landeta, grunnleggeren av R. López de Heredia Viña Tondonia, i kjelleren til vineriet i Haro i Rioja. Foto: Archive Bodega López de Heredia Viña Tondonia

Don Rafael fulgte i fotsporene til de franske pionerene og begynte å lage vin. Han mente at kombinasjonen av jordsmonn og klima i Rioja, og særlig i underregionen Rioja Alta, skapte ideelle forhold for å produsere kvalitetsvin. Han fant raskt ut at han ønsket å kjøpe landeiendommer for å plante egne vinmarker. Dette var viktig for ham, ettersom han ønsket å ha mest mulig kontroll med kvaliteten på druematerialet som skulle inngå i hans viner.

López de Heredias historie er også en historie om endring og utvikling av vinstiler. Franskmennene fra Bordeaux tok med seg sine tradisjoner knyttet til fatmodning av vin til Rioja. Med tiden viste det seg at produsenter i Rioja foretrakk amerikansk eik fremfor fransk, og slik utviklet det seg sakte, men sikkert forskjellige vinstiler i de to områdene. Det var også franskmenn som tok med seg tradisjonen med å modne hvitviner på fat i lengre tid, og det var slik Rioja fra starten utviklet seg også som en hvitvinsproduserende region.

I 1877 ble López de Heredia grunnlagt i samarbeid med en fransk negociant, og Don Rafael fikk bygget bodegaen ved jernbanestasjonen i Haro. Beliggenheten var ikke tilfeldig – det skulle være enkelt å frakte vin med tog fra Rioja til phylloxera-rammede Bordeaux og Frankrike. I en litt annen forstand var beliggenheten også symbolsk for nærheten til franske ideer om vinmaking.

Etter at den franske negocianten forlot Rioja og reiste tilbake til Frankrike, samarbeidet Don Rafael først med noen andre partnere, inntil han begynte å lage vin på egenhånd. I begynnelsen besto dette i produksjon av bulkvin for det franske markedet. De første flaskene var i bunn og grunn imitasjoner av franske viner, slik som den hvite søtvinen Sauternia, som stilmessig liknet en Sauternes. Et annet eksempel er Rioja Cepa Borgogna, forløperen til Viña Bosconia, som var en rødvin i burgundsk stil med en høy andel pinot noir.

Presentasjon av Viña Tondonia. Bilde fra 1923. Foto: Archive Bodega López de Heredia Viña Tondonia

En stor andel av det som senere ble kjent som vinmarken Viña Tondonia ble anskaffet av Don Rafael i 1890. Don Rafael kjøpte denne vinmarken parsell for parsell på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, og satte deretter parsellene sammen til en vinmark. Navnet Viña Tondonia ble offisielt etablert i 1914, da første årgang av rødvinen med samme navn ble laget – vinen fra vinmarken ble før dette solgt under navnet La Casita. Vinmarkene El Bosque, Viña Zaconia og Viña Cubillas ble etter hvert kjøpt av Don Rafael.

Det hører med til historien at Rioja-området også ble rammet av phylloxera fra slutten av 1800-tallet og godt inn på 1900-tallet. Vinmarkene var fullstendig infiserte av vinlusen i 1907, hvilket tvang Don Rafael til å replante disse relativt nyervervede parsellene. Men López de Heredia bygget seg opp igjen. Don Rafael ledet López de Heredia frem til 1924, da hans sønner Rafael López de Heredia Aransaez og Julio César López de Heredia Aransaez overtok driften. Don Rafael beholdt likevel en finger med i spillet i flere år etter dette, frem til han døde i 1938.

Pedro López de Heredia Ugalde videreførte stolte familietradisjoner da han tok over ansvaret for driften av virksomheten i 1955. Deretter ble hans tre barn Maria José, Julio César og Mercedes inkludert i styringen av familiebedriften i henholdsvis 1992, 1994 og 1996.

Viña Tondonia

López de Heredia har totalt rundt 170 hektar økologisk dyrkede vinmarker i sitt eie. Vinmarkene har hvert sitt særegne terroir, samt ulik eksponering og beliggenhet, noe som gir opphav til litt ulike vinstiler. Vinstokkene er i gjennomsnitt rundt 50 år gamle, men det finnes mange eldre vinstokker i vinmarkene.

Beliggende i en skjellformet forsenkning i terrenget på østsiden av Ebro-elven finner man Viña Tondonia, en av de mer spektakulære vinmarkene i Haro. Den er karakteristisk og lett å få øye på med sine mange poppeltrær. Tondonia-vinmarken er egentlig en gruppe med parseller tilhørende López de Heredia som ble kjøpt og samlet over tid av Don Rafael. Totalt utgjør Tondonia-vinmarken nå rundt 100 hektar. Vinmarken består av et lappeteppe av parseller med eldre vinstokker. Som et vitnesprov på López de Heredia-familiens tålmodighet med vinmarkene, er det slik at noen parseller, etter at uproduktive vinstokker i disse er blitt rykket opp, ligger brakk i opptil fjorten år før parsellene replantes. I mellomtiden benyttes disse parsellene til å dyrke korn.

Vinmarken befinner seg i grenseområdet mellom underregionene Rioja Alta og Rioja Alavesa, og har sitt navn fra det gamle begrepet for elvebuktningen som vinmarken befinner seg på – nemlig Tondon (fra latinsk retondo). Vinmarken ligger på 438 til 489 meters høyde over havet. Jordsmonnet består av alluvial leire med en høy andel kalkstein. Noen deler av Viña Tondonia inneholder betydelig mer kalkstein enn andre, og disse delene egner seg best for dyrking av hvitvinsdruer, ettersom jorden her i større grad holder på varmen og har god drenering. Vinstokkene her er eldre enn andre steder og kan takle tørke bedre. Vinstokkene er i gjennomsnitt 50 år gamle, men en betydelig andel er eldre enn dette.

Innhøsting i Viña Tondonia. Foto: Archive Bodega López de Heredia Viña Tondonia

Viña Tondonia har med tiden blitt López de Heredias mest kjente vinmark og produkt, og fra denne vinmarken hentes druer til både hvite viner, røde viner og roséviner. Den røde Viña Tondonia Reserva produseres i de fleste årganger, mens Viña Tondonia Reserva Blanco produseres noe sjeldnere. I fremragende årganger produseres Gran Reserva – denne finnes både som rødvin, hvitvin og rosévin.

Det er fire røde druetyper som er plantet i Tondonia-vinmarken – tempranillo, garnacha, graciano og mazuelo. Disse inngår i de røde utgavene av Viña Tondonia Reserva og Gran Reserva. Tempranillo er den klart mest plantede druen i vinmarken og utgjør hovedbestanddelen i vinene, med garnacha som andredrue, mens graciano og mazuelo gir friskhet. I tillegg er det plantet noen hektar med hvite druetyper – det vil si fem-seks hektar med viura og noe mindre med malvasia. Disse druene inngår i hvitvinene Viña Tondonia Reserva Blanco og Gran Reserva Blanco. Særlig viuradruen er ansett å være velegnet for lengre tids fatmodning. I Viña Tondonia Gran Reserva Rosado, López de Heredia svært ettertraktede rosévin, benyttes druetypene garnacha og tempranillo, samt en liten andel med hvitvinsdruen viura.

Viña Tondonia i vinterdrakt. Foto: Archive Bodega López de Heredia Viña Tondonia

Viña Tondonia Reserva, både den hvite og den røde versjonen, ligger 6 år på 225-liters eikefat, og modnes deretter videre i cirka 4-6 år (eller mer) på flaske før den slippes for salg. Den første Reserva ble tappet på flaske i 1890, men den gang gikk vinen under navnet La Casita. Den hvite utgaven har en karakteristisk rikhet som bare øker med alderen, og som gjerne får frem toner av honning, karamell og nøtter. Vinene bringer i tankene i retning av viner fra Graves. Det produseres omlag 200.000 flasker Tondonia Reserva i hver årgang, noe som klart utgjør den største andelen av López de Heredias totale produksjonsvolum.

Foto: Bacchusian Delights

Viña Tondonia Gran Reserva produseres i fremragende årganger. Både den hvite og den røde versjonen modnes mellom åtte og ti år på eikefat, og deretter i 6-10 år (eller mer) på flaske. Tondonia Gran Reserva er viden kjent for sin eleganse, sin komplekse frukt og struktur, både når det gjelder rødvinen og hvitvinen.

I enkelte fremragende årganger produseres det også en rosé Gran Reserva, Viña Tondonia Gran Reserva Rosado, som modnes på eikefat i minst fire år. Vinen modnes deretter videre i fem-seks år på flaske før den slippes for salg. Vinen har et par-tre dagers skallkontakt i forbindelse med fermenteringen, og er en ganske seriøs rosévin som er ganske ulik fra det meste annet man har smakt av roséviner.

Viña Bosconia

López de Heredias andre, svært anerkjente vin er Viña Bosconia. Bosconia produseres i et langt mindre antall enn Tondonia, men er kvalitetsmessig fullt på høyden – noen ganger sågar å foretrekke.

Druematerialet til Viña Bosconia er hentet fra den sydvendte vinmarken El Bosque, som består av 15 hektar, hvorav 11 hektar av disse er plantet med tempranillo, 2 hektar med garnacha, samt én hektar hver med mazuelo og graciano. Vinmarken ligger på 460 til 487 meters høyde over havet ved Ebro-elven og foten av Sierra Cantabria-fjellkjeden, cirka en kilometer fra Tondonia-vinmarken og selve vineriet i Haro. Denne beliggenheten, med akkurat passe soleksponering, gir meget gode forhold for god modning av druene. Jordsmonnet består i all hovedsak av kalkholdig leirjord, med et høyere leireinnhold enn hva tilfellet er i Tondonia-vinmarken. Vinstokkene er i gjennomsnitt 40 år gamle.

Vinmarken El Bosque, som er opphavet til vinen Viña Bosconia. Foto: Archive Bodega López de Heredia Viña Tondonia

Til forskjell fra de andre vinene fra López de Heredia, tappes Viña Bosconia på burgunderflasker. Årsaken til det er å finne i historien. El Bosque var nemlig opprinnelig i stor grad plantet med pinot noir. Don Rafael, som var sterkt influert av sine franske forbilder, ga derfor vinene også opprinnelig navn som var inspirert av franske viner. Viña Bosconia var den gang stilmessig noe liknende en burgundvin, med en høy andel pinot noir i druematerialet, og ble solgt under navnet Rioja Cepa Borgoña. Dette navnet ble beholdt frem til 1954, da spanske vinlover gjorde det forbudt med franske vinnavn.

Viña Bosconia er gjerne elegante viner med fyldig kropp, dyp rød farge og pen struktur. Vinen produseres både som Reserva og i sjeldne, fremragende årganger som Gran Reserva. Viña Bosconia har en høyere andel tempranillo enn hva som inngår i Viña Tondonia.

Viña Bosconia Reserva produseres i hovedsak hvert år. Den modnes i fem år på 225-liters eikefat. Deretter lagres vinen videre på flaske i 3-6 år (eller mer) før den slippes for salg. Dette er vin med god kompleksitet og som tydelig gir uttrykk for terroir.

Viña Bosconia Gran Reserva lages bare i fremragende årganger, i et svært begrenset volum og basert på spesielt utvalgte druer. Vinen modnes på eikefat i mellom 8 og 10 år, som oftest ett år mindre enn Tondonia Gran Reserva. Vinen modnes videre i 6-10 år på flaske i López de Heredias kjeller før den slippes for salg. Sammenliknet med Tondonia Gran Reserva er Bosconia Gran Reserva gjerne større, rikere, mykere og mer jordlig enn førstnevnte.

Viña Cubillo og Viña Gravonia

I tillegg til Viña Tondonia og El Bosque eier López de Heredia to andre vinmarker i Rioja Alta, nemlig Viña Cubillas og Viña Zaconia.

Viña Cubillas ligger på 455-485 meters høyde over havet, omlag fire kilometer fra bodegaen i Haro. Vinmarken består av to parseller, La Encina og La Monja, og ble opprinnelig kjøpt av Don Rafael. Vinstokkene er i gjennomsnitt 40 år gamle. Jordsmonnet består i hovedsak av kalkholdig leirjord. Totalt er vinmarken på 24 hektar, hvorav 16 hektar er plantet med tempranillodruer, 4 hektar består av garnacha, og tilsammen 4 hektar består av planter med graciano og mazuelo.

Fra vinmarken hentes druematerialet til Viña Cubillo Crianza, en vin som modnes i tre-fire år på eikefat. Etter fatmodningen modnes vinen videre på flaske i 3-6 år. Vinen gikk tidligere under navnet Vendimia Especial, og er vanligvis et meget god kjøp, sett hen til kvaliteten man får for pengene. Viña Cubillo kunne i henhold til regelverket vært solgt som en Gran Reserva, men López de Heredia har altså valgt å selge denne som en Crianza.

Vinmarken Viña Zaconia har en sørlig eksponering og ligger på cirka 340 meters høyde over havet ved Ebro-elven og bare noen få hundre meter fra bodegaen i Haro. Den ble opprinnelig anskaffet av Don Rafael. Vinmarken er totalt på 24 hektar. Vinstokkene er i gjennomsnitt 45 år gamle, men noen er opp mot 100 år gamle. Jordsmonnet består i hovedsak av smågrus og stein med løs struktur, et jordsmonn som gjerne gir balanserte og konsentrerte hvitviner.

Vinmarken er utelukkende beplantet med viuradruen, og det er herfra druematerialet hentes til Viña Gravonia Crianza. Viña Gravonia er et fantasinavn som Don Rafael skapte, og er en klar hentydning til hans ambisjon om å skape en vin som stilmessig liknet hvite Graves-viner fra Bordeaux. Denne vinen modnes i fire år på eikefat. Etter fatmodningen lagres vinen videre på flaske i minimum 5 år. Vin fra vinmarken har tidligere båret navnet Viña Zaconia, og druer fra vinmarken har også inngått i en botrytisert søtvin ved navn Sauternia, en tydelig referanse til Sauternes-viner fra Bordeaux.

Vinkatedralen

Det er en imponerende bygningsmasse på nesten 20.000 kvadratmeter som møter en på visitt i López de Heredias vinverden i Haro. Det er en grunn til at bodegaen gjerne omtales som en vinkatedral.

Byggearbeidene hos López de Heredia er egentlig aldri blitt helt ferdigstilt, men har derimot utviklet seg etter hvert som en generasjon har etterfulgt en annen.

Bodegaen og tårnet Txori Toki på et bilde fra 1886. En tegning basert på dette bildet pryder alle vinetiketter på produsentens viner. Foto: Archive Bodega López de Heredia Viña Tondonia

Noe av det første man får øye på er tårnhuset med navnet Txori Toki – baskisk dialekt for fuglehuset – som er et landemerke og et av de mest ikoniske byggverkene hos López de Heredia, for ikke å si i hele Haro. Tårnhuset har siden etableringen av bodegaen vært et viktig symbol for vinproduksjonen, og har siden 1886, i likhet med familiens hjem, vært trykket på flaskeetikettene. Byggingen av tårnhuset har sin bakgrunn i Don Rafaels ønske om at et slikt utsiktspunkt skulle gjøre at produsentnavnet var godt synlig på god avstand, men også at det kunne fungere som et observasjonstårn for å iakta vinmarkene og været.

Bygningene på eiendommen huser også en stor gruppe med 72 store eikekar, som brukes til fermenteringen av druematerialet. Disse karene har en kapasitet på 6.000-64.000 liter.

Fra Bodega Blondeau, hvor den første fermenteringen av rødviner hos López de Heredia finner sted. I dette lokalet befinner det seg 35 store eikekar. Foto: Bacchusian Delights
I disse lokalene foregår vinifikasjon av hvitviner. Eikekarene er noe mindre enn de som brukes til vinifikasjon av rødviner. Foto: Bacchusian Delights

Lokalene hvor fermenteringen foregår fungerer på den måten at temperaturen der inne reguleres naturlig med vind ved at man åpner vinduer og eventuelt dører. Dette forhindrer at fermenteringen av vin foregår ved for høye temperaturer.

I et annet av byggene finner man produsentens eget tønneverksted, hvor alle eikefat som brukes i modning settes sammen og vedlikeholdes. Her lages alt for hånd. Dette har viktig betydning for kvaliteten av vinene som produseres.

Fra López de Heredias eget tønneverksted. Foto: Archive Bodega López de Heredia Viña Tondonia

Det er en storartet bygningsmasse på overflaten. Men det er under grunnplanet man virkelig imponeres. Her befinner det seg rundt 3.500 kvadratmeter kjellerrom, hvor den lengste kjellergangen er over 200 meter lang og hvor enkelte deler av kjelleren befinner seg 10-15 meter under bakkeplan.

Rafael López de Heredia y Landeta begynte byggingen av bodegaen med å få gravd ut en stor kjeller av sandsteingrunnen – steinen herfra ble for øvrig benyttet til å konstruere deler av bygningene. Denne delen av kjelleren er kjent som El Calado-kjelleren og stod ferdig i 1892. Den ble bygget for å modne viner. Her nede er det en stabil temperatur på 12 grader gjennom hele året. I El Calado-kjelleren modnes Gran Reserva-vinene i hundrevis av eikefat som omstikkes manuelt hver sjette måned.

Fra El Calado-kjelleren. Foto: Bacchusian Delights

Etter hvert ble kjelleren utvidet med nye deler over en periode på 100 år. Foruten El Calado bærer de ulike delene av kjelleren navn som La Bodega Vieja («Den gamle kjelleren»), La Bodega Nueva («Den nye kjelleren»), La Bisiesta, La Dolorosa, El Cementerio, El Caladillo og La Bodega de Reservas.

I La Bodega de Reservas oppbevares og modnes flasker som med tiden skal klassifieres som Gran Reserva. Flaskene er i stor grad dekket med nesten pelsaktig, gråsort mugg.

El Cementerio er López de Heredia-familiens private vinmuseum, stengt for allmennheten. Her finnes flasker helt tilbake til 1883-årgangen, samt viner som gikk ut av produksjon for mange år siden, slik som Viña Zaconia og Viña Medokkia.

Bodega El Cementerio, familiens private vinmuseum, hvor mange eldre årgangsviner ligger lagret. Foto: Archive Bodega López de Heredia Viña Tondonia
Foto: Bacchusian Delights

Å bevege seg rundt i López de Heredias labyrintaktige, relativt dunkelt belyste og kjølige kjellerganger, i kriker og kroker, opp og ned trapper, er som å reise tilbake i tid. Dette er omgivelser med særdeles mye sjel og atmosfære. Her nede befinner det seg 13.000-14.000 småporede franske 225-liters eikefat, som ligger i sirlig danderte, nær endeløse rekker på begge sider av de lange kjellergangene.

Å bevege seg rundt i López de Heredias kjellerganger er også en reise inn i et fascinerende univers av muggsopp, edderkopper, spindelvev, støv og lukten av fuktig treverk. Mens man vandrer rundt i gangene er det vanskelig å ikke grunne over akkurat dette spørsmålet: Er det virkelig mulig å frembringe så elegante og fremragende viner i så dunkle og muggbefengte omgivelser? Ja, det er det såvisst – det handler om et helt økologisk system her i kjelleren som skaper gode betingelser for modning av vin.

Edderkopper gjenfinnes mange steder i kriker og kroker av kjelleren, og det sies at disse er vinmakerens beste venn. Edderkoppene spiser visstnok insekter som kan tenkes å angripe korkene i flaskene som ligger til modning. Dette er for øvrig noe av grunnen til at Gran Reserva-vinenes korker er beskyttet med voksforsegling.

Fra Bodega de Reservas, en del av Bodega Vieja («den gamle kjelleren»), hvor mange eldre flasker ligger lagret. Flaskene er i stor grad dekket av muggsopp som forekommer naturlig i det fuktige kjellermiljøet. Foto: Bacchusian Delights
Spindelvev i taket i kjelleren. Foto: Bacchusian Delights

I deler av kjelleren er gamle flasker dekker av naturlig forekommende muggsopp. Muggsoppen er for øvrig ikke bare å finne på flasker – den dekker også store deler av vegger, tak og til og med gulv noen steder. Denne muggsoppen er med på å tiltrekke fuktighet og opprettholde et konstant, perfekt humiditetsnivå. Den fungerer som en slags luftrenser. Mugg beskytter flaskene og edderkopper beskytter muggen. Dette er natulig klimakontroll satt i system, noe som altså gir bemerkelsesverdige gode forhold for modning av vin.

En lang reise

Vinifikasjonen foregår på nesten samme måte for alle vinene fra López de Heredia. Det er et møysommelig nøyaktighetsarbeid og nitidig detaljfokus som settes i verk allerede i vinmarkene. Det er høy fruktkvalitet som står i høysetet, ettersom dette er helt nødvendig for å kunne modne vinene over mange år. Druene som utgjør materialet for vinene blir nøye selektert og håndplukkes før de fraktes til vineriet.

Fra vinmarken Viña Tondonia. Vindruene høstes inn i tradisjonelle trebeholdere laget av poppeltre som kalles Comporta. Foto: Archive Bodega López de Heredia Viña Tondonia

Druer som skal inngå i røde viner avstilkes før de fermenteres, mens druer som skal inngå i hvitviner ikke har skallkontakt og umiddelbart presses før fermentering. Druene som skal inngå i rosévinen har noe skallkontakt før drueskallene fjernes under fermenteringen.

Druemosten spontanfermenteres med naturlig, stedegen gjær i store eikekar som er 30-100 år gamle – noen av karene er oppimot 140 år gamle. Veggene i disse karene har over mange år akkumulert vinkrystaller og andre kjemiske forbindelser som sammen skaper et perfekt habitat for stedegne gjærceller og gjør at disse bevares. Det er disse gjærcellene som begynner fermenteringen. De største eikekarene, som har en kapasitet på 24.000 liter, er forbeholdt rødvinene, mens de mindre eikekarene på 6000 liter benyttes for hvitvinene. Fermenteringen foregår uten temperaturstyring i syv til ti dager, med jevnlige overpumpinger. Vinen fermenteres ved temperaturer opptil 34-35 grader, noe som må karakteriseres som uvanlig varmt. Det eneste tiltaket man eventuelt gjør for å tilpasse temperaturen i lokalet er å åpne og lukke vinduer og dører. Det interessante er at dette fungerer – fermenteringen fullføres alltid uten problemer.

Fermenteringshallen i Bodega Blondeau, hvor mye av fermenteringen av rødviner foregår. Foto: Bacchusian Delights

Rødvin gjennomgår en separat annengangsgjæring. Vinen blir først tappet fra eikekarene for å skille væsken fra drueskall og annet. Annengangsgjæringen foregår på mindre franske eikefat, og kan ta opptil fem-seks måneder. Denne gjæringen skal gi en mykere vin og er med på å fjerne restsukker.

Resten av vinifikasjonsprosessen er lik for hvitviner, rødviner og roséviner. Etter at vinen er blitt tappet fra eikekarene og sedimenter er blitt fjernet, modnes vinen i lang tid på 225-liters eikefat i kjelleren. En svært sakte oksideringsprosess finner sted gjennom små porer i fatene, noe som er av stor betydning for utviklingen av vinens aromaer. To ganger i året gjøres forsiktige omstikkinger for å fjerne sedimenter som blir liggende på bunnen av fatene.

Modningsregimet hos López de Heredia befinner seg definitivt i den ytterste enden av skalaen, men innenfor regelverket. Det er faktisk slik at modningsregimet går vesentlig utover hva som er oppstilt i regelverket. I henhold til spansk vinlov og regelverket i Rioja, skal en Reserva-vin modnes i totalt tre år før den lanseres, hvorav minimum ett år skal være på fat og seks måneder skal være på flaske. Gran Reserva-viner skal modnes i minst 5 år, hvorav minst to år skal være på fat og to år skal være på flaske. Vinen kan maksimalt fatmodnes i ti år, men alt over seks års fatmodning er strengt tatt uvanlig. Samtlige av López de Heredias viner modnes betydelig lenger enn hva regelverket krever, og egentlig tilfredsstiller alle vinene kravene til å være Gran Reserva-viner.

Fatmodning i kjelleren. Foto: Bacchusian Delights

En del av filosofien bak López de Heredias viner er at vinene skal være uttrykk for produsentens særlige stil og tradisjoner, samt områdets terroir, og ikke nødvendigvis være uttrykk for spesifikke årganger. López de Heredias Reserva-viner er såkalte coupage-viner, det vil si at de består av en basevin – rettere sagt en baseårgang, som er den som fremgår av flaskeetiketten – iblandet flere andre årganger for å tilpasse og finstemme vinen. På slutten av fatmodningen blendes de ulike årgangene som skal inngå i den endelige vinen i gigantiske eikekar. I henhold til regelverket i Rioja DOCa kan det blandes inn opptil 15 prosent av andre årganger i vinen som skal selges. Produsentens Gran Reserva-viner er, i motsetning til Reserva-vinene, rene årgangsviner.

Fra Pavillon no. 1, hvor blending av viner foregår i fem gigantiske eikekar. Foto: Bacchusian Delights

Mot slutten av fatmodningen klares vinen med eggehviter som tilføres direkte i fatet. Etter fatmodningen tappes vinen ufiltrert på flaske og flasken blir påført kork for hånd. Viner som med tiden skal bli Gran Reserva-viner forsegles med voks for å beskytte korken mot ytre påvirkningsfaktorer under kjellerlagring. Deretter følger en lang periode med flaskemodning i López de Heredias kjeller, som skal gi vinen en ytterligere mykhet og tilføre flere aromatiske nyanser. Det er i løpet av denne tiden viner fra fremragende årganger, som er blitt lagt i kjelleren for å utvikle seg, oppnår sin klassifisering som Gran Reserva. Disse ligger i en separat del av kjelleren.

Vinene som utgjør sluttproduktet gir karakteristiske uttrykk for den lange reisen de har vært gjennom hos produsenten. Eksempelvis er produsentens røde viner særegne i stilen, med aromatisk dybde og presisjon, med smakstoner av tørket frukt kombinert med tertiære toner av tobakk og nøtter, med elegant tekstur og struktur med balanserte tanniner og pen syre, og med litt lavere alkoholnivå enn i mange andre Rioja-viner.

Men klimaendringer i Rioja vil på sikt stille nye krav til produsentene, og dette kan ha betydning for hvordan López de Heredias viner vil oppleves i fremtiden.

Hva vil fremtiden bringe?

Klimaendringer er en realitet i Rioja-regionen, og disse påvirker produsenter i økende grad. Dette gjelder spesielt produsenter i de tørkerammede østlige delene av Rioja, mens vinmarker i Rioja Alta, som ligger høyere, foreløpig er mindre rammet. Men økningen av klimagasser i atmosfæren, med påfølgende global oppvarming og temperaturøkning, samt økende forekomst av sykdommer i vinmarkene, krever at man i Rioja endrer tradisjonelle måter å plante og bearbeide vinmarkene på for å redusere effekten av endringene.

Temperaturøkning øker nivået av sukker i druer, noe som potensielt gir høyere alkoholnivå, umodne tanniner og samtidig en reduksjon i syrenivået. Høy alkohol kombinert med grønne tanniner og lav syre gir ubalanserte viner. En del druetyper i bruk i dag trives dårlig i varme forhold, hvilket gjør det nødvendig å innrette vindyrkingen mot druer som er i stand til å beholde syrefriskhet og som ikke har for høy alkohol.

Foto: Bacchusian Delights

López de Heredia ruster seg for utfordringene med økende klimaendringer, og replanter blant annet vinmarkene med større andel av graciano, som modner senere enn andre druetyper og som bedre takler de økende temperaturene gjennom vekstsesongen. Graciano-druens evne til å holde på syre gjør at den er meget nyttig i druesammensetninger og for å tilføre friskhet til vinene. I motsetning til graciano er tempranillo-druen sensitiv for temperaturøkning og varme. På lengre sikt vil økende temperaturer kunne bety at produsenter som López de Heredia i mindre grad kan basere viner på nettopp denne druen.

Det er vanskelig å si noe om fremtiden. Men med betydelig kunnskap om og et nært forhold til jordsmonnet og klimaet i Rioja, fortsetter López de Heredia-familien enn så lenge å produsere elegante, tradisjonelle enkeltvinmarksviner som på en fantastisk måte uttrykker terroir og solide vinhåndverkstradisjoner. Slik vil det forhåpentligvis være i mange år til.

I forbindelse med denne artikkelen har jeg smakt meg gjennom en rekke av López de Heredias viner fra ulike årganger. Under kan du lese smaksnotater til hele fjorten viner fra López de Heredia.

Smaksnotater

López de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva 1995
Rioja, Spania – Tempranillo 75 %, Garnacha 15 %, Graciano, Mazuelo 10 %
Forførende og overraskende slank og frisk på duft med aromaer av bringebær, kirsebær, tranebær, røde plommer og mørkere bær, samt tertiære aromaer av røyk, tobakk, lær, vanilje, litt tørket frukt, nøtter og velintegrert fat. Flotte florale toner i bakgrunnen. På nesen er det nydelig dybde i duften som består av denne herlige kombinasjonen av ung, nerverik frukt og mer utviklede toner av lær, tobakk, nøtter og røyk. Vinen har en middels fyldig kropp med en nydelig, balansert munnfølelse. Kompleks, lett utviklet og saftig frukt på smak, med vekt på syrlige kirsebær, jordbær, bjørnebær og mørke bringebær. Det er toner av tørket frukt, balsamiske toner og hint av tørket kjøtt, samt innslag av lær, lakris og pent integrert fat som sømløst sniker seg inn i smaksbildet. Vinen har en pen struktur med silkemyke tanniner og en virkelig frisk syre. Formidabel lengde med en tørrende, syrlig utgang. Vinen er 26 år gammel, men fremstår merkverdig ungdommelig og frisk. Nydelig vin med en fantastisk dybde. Ren nytelse.
96 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

López de Heredia Viña Bosconia Gran Reserva 1995
Rioja, Spania – Tempranillo 80 %, Garnacha 15 %, Graciano 3 %, Mazuelo 2 %
Innsmigrende og kompleks på duft med aromaer av kirsebær, tørket frukt, appelsinzest og røyk, som glir over i aromaelementer av mineraler, lær, mørk sjokolade, tobakk, krydder og tørt treverk. Det er noe jordlighet her i form av innslag av høstløv og sopp. Hint av lilla blomster. Vinen har en middels fyldig kropp med en balansert munnfølelse. På smak er det en aldeles nydelig konsentrasjon av frisk, slank og moden rød frukt, med vekt på kirsebær, tranebær, plommer og markjordbær. Noen lag av krydder, lær, tobakk og tørket kjøtt er med på å bygge kompleksitet. Vinen har en perfekt struktur med raffinerte tanniner og pen, ganske livlig syre. Aldeles nydelig lengde. Vanvittig myk og ren vin med en fantastisk balanse. Nesten litt burgundsk i stilen. Denne har ennå ikke nådd toppen.
96 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

López de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva Blanco 1996
Rioja, Spania – Viura 90 %, Malvasia 10 %
Nydelig parfymert og rikere aromabilde med preg av modne gule epler og plommer, pære, fersken, mango, limeskall og tørket frukt, samt voks, krydder, vanilje og tre. Hint av brioche og smør. Det er et besnærende aromaspill i vinen som i grunn favner mye av duftspekteret i mitt hode. Fabelaktig dybde på duft. Vinen har en fyldig kropp med en rik munnfølelse med formidabel, nesten kremet tekstur. Vinen har en konsentrert, moden frukt på smak, med vekt på gule epler, lett oksiderte pærer, gule plommer og stenfrukter. Den flotte frukten blir akkompagnert av noen lekre innslag av nøtter og lakris i samspill med toner av karamell, smør, røyk, mineralitet og velintegrert tre. Frisk syre. Nydelig lengde med en tørrende avslutning. Fantastisk vin med formidabel dybde og kompleksitet på duft og smak. Denne vinen er i mine øyne perfekt moden nå, men vil kunne lagre i mange år til.
95 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

López de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva Rosado 2010
5089801 – Rioja, Spania – Garnacha 60 %, Tempranillo 30 %, Viura 10%
Vinen er intens og kompleks på nesen med utviklede aromatoner av røde kirsebær, grapefrukt og sitrusfrukter, tørket frukt og gult fruktskall, samt nøtter, sopp, søte krydder, lær og fat. Med litt tid i glasset gjenfinnes blant annet toner av anis, roser og tørkede blomster. Det er i det hele tatt en henrivende dybde i duften som åpenbarer seg. Vinen har en fyldig kropp med en kompleks, rik munnfølelse som virkelig setter tonen. Nydelig anslag av frisk, moden rød frukt på smak, med vekt på lett oksidative røde epler, røde kirsebær, plommer, jordbær og velmodne sitrusfrukter. Gjennom smakskurven er det svært smakfulle innslag av mineralitet, lakris, marsipan, nøtter, krydder og lær. Pen syre og aldeles nydelig friskhet i vinen. Meget pen lengde med en sammensatt, lett bitter avslutning. Superelegant, nydelig balansert rosévin med mye sjel.
95 poeng
350,30 kr – Spesialbestilling – Fondberg AS

López de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva Blanco 1981
Rioja, Spania – Viura 90 %, Malvasia 10 %
Fantastisk dybde på duft med aromaer av moden, lett oksidativ frukt i retning av grapefrukt, fersken, pærer, gule epler og sitroner, samt appelsinzest, sitrongress, honning, tørket frukt, mandler, nøtter, skifer og noe som minner om hvite blomster. Snev av voks, lanolin og sjøsalter. Vinen har en fyldig kropp med en presis og dyp munnfølelse med god fedme. Moden, men samtidig oppsiktsvekkende frisk frukt på smak, med vekt på modne sitrusfrukter, særlig mandarin og sitron, samt epler. Innslag av sitruszest, fiken, mandler, hasselnøtter, voks, urter og honning, samt pent integrert fat. Hint av salter og litt te. Balansert syre. Fantastisk lengde med en tørr avslutning. Nydelig, kompleks vin som fortsatt har mange gode år foran seg.
94 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

López de Heredia Viña Tondonia Reserva Blanco 2005
Rioja, Spania – Viura 90 %, Malvasia 10 %
Veldig aromatisk og sammensatt på nesen med dufter av modne gule epler, sitrusskall, voks, honning, blomster, sopp og nøtter, samt krydder og velintegrert fat. Det er også litt snev av smørmalt på nesen. Fyldig kropp med en kompleks, rik munnfølelse. Tross rikheten fremstår vinen usedvanlig frisk i munnen. Nydelig konsentrasjon av kompleks frukt på smak, med vekt på sitroner, mer modne sitrusfrukter og lett oksidative gule epler. Innslag av sitrusskall, tobakk og nøtter, samt flott integrerte toner av kanel og fat. Frisk syre. Nydelig lengde med en tørr og mineralsk avslutning. Dette er ypperlig raffinert, klassisk hvit Rioja.
94 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

López de Heredia Viña Tondonia Reserva Blanco 2007
8059101 – Rioja, Spania – Viura 90 %, Malvasia 10 %
Vinen har en aldeles nydelig dybde på duft med aromaer av lett oksidative pærer, fersken, modne sitrusfrukter, tropisk frukt, tørket frukt og blomster, samt mer tertiære toner av tobakk, mandler og nøtter, krydder, vanilje og godt integrert fat. Det er også snev av litt marsipan her. Vinen har en fyldig kropp med en ganske nerverik munnfølelse. Nydelig konsentrasjon av frisk, lett utviklet frukt på smak, med vekt på oksidativ grapefrukt, epler, pærer og sitrusfrukter. Dette får selskap av noen innslag av tørket frukt, mineralitet, voks, mandler, nøtter, krydder og fat. Frisk syre. Nydelig lengde med en flott saltaktig avslutning. Intens, meget pen vin som har stort potensiale.
94 poeng
499,90 kr – Spesialbestilling – Fondberg AS

López de Heredia Viña Tondonia Reserva 2005
Rioja, Spania – Tempranillo 75 %, Grenache 15%, Graciano, Mazuelo 10 %
Vinen dufter av mørke kirsebær, bjørnebær, solbær, tørket frukt, kaffe, tørkede urter og krydder, samt av lær, tobakk og tre. Fascinerende toner av veistøv kombinert med små hint av blomster på duft. Dette må karakteriseres som en fyldig vin med en flott, balansert munnfølelse. Kompleks, frisk og noe utviklet rød og mørkere frukt på smak, med vekt på kirsebær, røde plommer, bjørnebær og tranebær. Vinen fremstår mer rødbærsfruktig på smak enn på nesen. Pene innslag av tobakk, lær og te, samt pent integrert fat. Vinen er delikat strukturert med frisk syre og raffinerte, fine tanniner med et akkurat passe bitt. Pen lengde. En meget flott vin.
93 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

López de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva 1964
Rioja, Spania – Tempranillo 75 %, Garnacha 15 %, Mazuelo, Graciano 10 %
Vinen er kompleks på nesen med aromaer av velmoden frukt, særlig solbær, bringebær og kirsebær, samt tørket frukt, litt paprika, røyk, vanilje, kaffe og søt tobakk. En god dose jordlighet er det også på nesen, i form av noe som trekker tankene i retning av høstløv og skogbunn. Virkelig nydelig dybde på duft. Vinen har en fyldig kropp med en silkeaktig, samtidig overraskende rik munnfølelse. Godt moden rød frukt på smak, med vekt på solbær, rips og kirsebær, som etter hvert glir over i tørket frukt i retning av rosiner og fiken. Typeriktige innslag av nøtter, tobakk, krydder og fat. Det er noen hint her av noe kjøttaktig i retning av spekeskinke. Bra strukturert vin til å være 57 år gammel, med modne tanniner og balansert syre. Fin lengde med en kompleks avslutning. Vinen har kanskje passert middagshøyden, men den er nydelig balansert og er en stor opplevelse å drikke.
93 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

López de Heredia Viña Bosconia Reserva 2005
Rioja, Spania – Tempranillo 80 %, Garnacha 15 %, Mazuelo, Graciano 5 %
Forførende på duft med utviklede aromaer av røde kirsebær og plommer, litt appelsinskall, lær, tobakk, krydder og tre, samt med snev av blomster, skogbunn og noe litt soyaaktig (soyasaus?). Vinen har en fyldig kropp med en flott, nerverik munnfølelse. Utviklet, lett sødmefull og saftig rød og mørkere frukt på smak, med vekt på kirsebær, plommer og bringebær. Vinen utmerker seg med overraskende friskhet på smak, aromabildet tatt i betraktning. Innslag av en flott mineralitet, appelsinskall, røyk, lær, noen balsamiske og jordlige toner og bittelitt jern. Pent strukturert med lett avrundede tanniner og en forholdsvis frisk syre. Meget pen lengde med en elegant avslutning. Pen vin med mye finesse.
93 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

López de Heredia Viña Bosconia Reserva 2008
1917901 – Rioja, Spania – Rioja, Spania – Tempranillo 80 %, Garnacha 15 %, Mazuelo, Graciano 5 %
Nydelig på nesen med dufter av moden rød og mørkere frukt, med vekt på bringebær, kirsebær, jordbær og plommer, samt tørket frukt, lilla blomster, tobakk, lær/sal, krydder, mørkbrent kaffe, mørk sjokolade, litt skogbunn og litt søtt treverk. Vinen har en middels fyldig kropp med en flott, ren munnfølelse. Konsentrert, saftig moden og lett sødmefull rød frukt på smak, med med vekt på bringebær, plommer og kirsebær. Tydelig innslag av litt mørkere bær, som blåbær og solbær, samt toner av te, tobakk, urter, pepper og krydder, lakris, fat og litt sjokolade. Vinen har en pen struktur med lett strukturerte, pent integrerte tanniner kombinert med en frisk syre. Pen lengde med en krydret, tørrende avslutning. Dette er utviklet Rioja-vin av høy kvalitet. Et meget godt kjøp.
92 poeng
359,90 kr – Basisutvalget (kat. 6) – Fondberg AS

López de Heredia Viña Gravonia Crianza 2012
Rioja, Spania – Viura 100 %
Aromatisk og kompleks på duft med preg av oksidative og modne gule epler, aprikos og sitrusfrukter, samt honning, oliven, brød, nøtter og noe som bringer tankene i retning av brunet smør. Her er også snev av karamell, vanilje, voks og blomster. Utmerket dybde på duft. Vinen har en fyldig kropp med en rikere munnfølelse. Sammensatt bilde på smak som ledes an av saftig, oksidativ moden frukt, med vekt på sitrusfrukter, pære, ananas, melon og gule epler. Dette får selskap av toner av mineralitet, honning, mandler, nøtter, smør og fat, og med hint av litt bakst. Vinen har en pen frisk syre og en meget kledelig bitterhet. Flott lengde med en tørr, saltaktig avslutning. Virkelig fascinerende og god vin i en særegen stil.
92 poeng
Ikke tilgjengelig i Norge

López de Heredia Viña Tondonia Reserva 2008
3461001 – Rioja, Spania – Tempranillo 75 %, Garnacha 15%, Graciano, Mazuelo 10 %
Vinen fremstår elegant på nesen med dufter av noe utviklet rød og noe mørkere frukt, med vekt på kirsebær, bjørnebær, plommer og moreller, noe tørket frukt, samt tørkede blomster, tobakk, lær, pepper og krydder, sjokolade, vanilje og tre. Vinen har en middels til fyldig kropp med en god, rikere munnfølelse. Vinen har en flott konsentrasjon av saftig, frisk og begynnende moden rød og mørkere frukt på smak, med vekt på plommer, blåbær og kirsebær, og med fine, klassiske innslag av krydder, lakris, mørk sjokolade, lær, tre og balsamiske toner. Hint av røyk. Pen struktur med avrundede tanniner og frisk syre. Fin lengde. Fremstår litt ung nå, men dette er en virkelig solid og flott vin med mye potensiale.
92 poeng
369,90 kr – Basisutvalget (kat. 6) – Fondberg AS

López de Heredia Viña Cubillo Crianza 2011
1991101 – Rioja, Spania – Tempranillo 65 %, Garnacha 25 %, Mazuelo, Graciano 10 %
Dufter av lett moden rød og mørkere frukt, med vekt på kirsebær, plommer og moreller, samt toner av tørket frukt, krydder, lær, lakris og fat. Noen hint av svart te og tobakk, samt snev av urter. Vinen har en fyldig kropp med en god munnfølelse. Flott konsentrasjon av myk, lett moden rød og mørkere frukt på smak, med vekt på røde kirsebær, mørke plommer og bjørnebær. Innslag av mørk sjokolade, lær, lakris og tydelige fattoner. Smått modne, lett avslipte tanniner og frisk syre. Pen lengde med en tørr avslutning. Dette er en strålende vin og et meget godt kjøp.
91 poeng
259,90 kr – Bestillingsutvalget – Fondberg AS

Legg inn en kommentar