Carl Loewen: Idéens kraft

Christopher Loewen tryller frem raffinerte viner fra gamle vinstokker i stupbratte skråninger i Moseldalen.

Christopher Loewen synes det er en fin tid å være vinmaker i Mosel. 

– Det har vært en veldig fin utvikling i Mosel. Hvis du hadde besøkt Mosel for ti år siden, ville nok stilen vært som i dag blant de virkelig gode, kjente produsentene. Men nå har vi noen virkelig bra, nye produsenter som lager naturvin, samtidig som vi fortsatt har de klassiske produsentene, forklarer Christopher. 

Etter han ble uteksaminert fra universitetet i Geisenheim i 2014, tok Christopher i stadig økende grad del i familiebedriften Carl Loewen, godt hjulpet av sin far, Karl-Josef. Sammen har de posisjonert Carl Loewen som en kvalitetsleverandør av riesling fra Mosel. I 2022 overtok Christopher hovedansvaret for driften.

Christopher Loewen overtok driften av Carl Loewen i 2022. Foto: Oliver Semik

– Vi er ikke en up-and-coming produsent lenger, men vi var en eiendom som var på gang. Vi er ikke blant de tradisjonelle topprodusentene med ærverdige bygninger som J.J. Prüm og Egon Müller, men heller ikke blant de nye naturvinsprodusentene. Men vi har vår plass, sier Christopher.

Ifølge Christopher er oppskriften på å lykkes som produsent forsåvidt enkel, men også en som stiller krav til vinmakeren.

– Som en rieslingvinmaker i Mosel har du en stor fordel ved at du jobber med en drue som egentlig bare kan ødelegges i kjelleren. Du må ha bra vinmarker og dyrke disse godt, men du trenger ingenting i kjelleren for å lage flott riesling. Det eneste du trenger er kunnskapen om hva du gjør med hvilke druer. 

Far og sønn Loewen. Foto: Andreas Durst

Han beskriver hvordan gode avgjørelser i vinmarken var spesielt viktig i 2023-årgangen.

– 2023 var ingen enkel årgang. Hvis du tok feil beslutninger i innhøstingen kunne det gi et dårlig druemateriale. Botrytis var en viktig ting å håndtere. Jeg mener det var veldig viktig å være i riktig vinmark på riktig tid og å gjøre det riktige arbeidet i sommermånedene. 2023 var en fantastisk årgang hvis du gjorde alt riktig.

Ifølge Christopher skiller riesling fra Mosel seg ut. 

– Hvis du er ute etter fyldige viner i konsentrert stil, er det andre områder som er bedre enn Mosel. Men hvis du er ute etter en salin, forfriskende vin med skifer- og saltaromaer, mener jeg vin fra Mosel er veldig unik. 

I kjølvannet av Napoleon

Moseldalen oser av rik historie. Rundt 1800 gjorde Napoleon sitt inntog her. Alt vest for Rhinen ble en del av Frankrike. 

– Med Code Napoléon ble det slutt på at den førstefødte sønnen skulle arve hele eiendommen, mens andre fikk ingenting. Ifølge loven skulle hvert barn få den samme andelen. Hver vinmark ble delt opp i like andeler til arvingene. Slik har det vært i generasjoner. Vinmarkene ble mindre og mindre. Derfor er vinmarkene i dag så små i Burgund og Mosel, hvor vingårdene eier hundrevis av parseller. Men i Mosel er det blitt vanlig at en arving kjøper ut de andre søsknene fra vingården, forklarer Christopher.

Det Napoleon også gjorde, var å sekularisere Mosel. Men han trengte å generere inntekter for å kunne finansiere sin marsj østover mot målet, Moskva.

– Han konfiskerte kirkens vinmarker og solgte disse videre på en stor auksjon i Paris. Alle vinmarker og bygninger tilhørende St. Maximins kloster i Trier ble solgt på en auksjon i 1803, blant disse Maximin Klosterlay i Leiwen, Maximin Grünhaus i Ruwerdalen og Maximin Herrenberg i Longuich.

En av Christophers forfedre, Nicolaus Loewen, kjøpte vinmarken Maximin Klosterlay, som siden har vært i familiens eie. Dette var starten på druedyrking i Loewen-familien.

Farsarven

Karl-Josef Loewen tok over driften av eiendommen på 1980-tallet. Etter overtakelsen var han på utkikk etter særlig vinmarker med gamle vinstokker av høy kvalitet. Han økte eiendommens størrelse ved å kjøpe bratte, gamle vinmarker med lavt utbytte – typisk vinmarker ingen andre ønsket å jobbe med lenger. 

Karl-Josef Loewen hadde en klar idé om hvilke vinmarker han ønsket. Foto: David Maupile

Det hele begynte med at familien i 1982 kjøpte parseller med eldre vinstokker i vinmarken Laurentiuslay, som ligger ved familiens hjemsted, Leiwen.

Akkurat tidspunktet for å kjøpe parsellene var bra, mener Christopher.

– I 1980-årene gjennomgikk Mosel en krisetid hvor ingen ønsket å ha toppvinmarkene, fordi de innebar hardt, manuelt arbeid og lavere avkastning. Folk ville ha flattliggende vinmarker hvor man kunne kjøre traktor og ha yngre vinstokker og høy avkastning. Så det var riktig timing å bygge opp en flott vinmarksportefølje da, men vanskelig å selge vinen.

Et vanlig syn i Loewens vinmarker: Gamle, krokete vinstokker. Foto: Andreas Durst

Ting har forandret seg siden faren la linjene for rundt 40 år siden.

– Skulle vi selge vingården, ville nok vinmarkene vi den gang kjøpte for den laveste prisen være de dyreste nå. Folk har etter hvert begynt å forstå at den beste kvaliteten ikke kommer fra de yngste vinstokkene. Likevel er det folk som fortsatt tenker at vi er rare i vår omgang med eldre vinstokker. Min far har alltid sagt  at «jeg hadde ikke råd til det folk sa var gode vinmarker, så jeg kjøpte bare de billige vinmarkene. Jeg fortalte ikke folk at det lå en idé bak dette.» Når produsenter med eldre vinstokker nå stopper å dyrke sine vinmarker, ringer de alltid oss. De har forstått at det ligger en idé bak, forteller Christopher.

Med tiden har det samlede vinmarksarealet vokst til 18 hektar. Mer enn 50 prosent består av upodede, gamle vinstokker av 60-128 års alder og som befinner seg i bratte skråninger.

Bratt og vill

I 1998 kjøpte Karl-Josef sine første parseller i GG-vinmarken Ritsch. Han hadde besøkt en vinfestival i nabolandsbyen Thörnich og smakt seg gjennom vinene fra vinmarken. Han mente kvaliteten var høy. Men:

– Min far sa at alle vinene var søte ausleseviner, men at alle likevel var veldig syrlige. Så han bestemte da at det ikke skulle lages tørr vin der, bare en auslese, sier Christopher.

Etter at Ritsch ble kjøpt, sluttet man å bruke kunstgjødsel der, med hensikt å få ned avkastningen. Christopher forteller at familien så resultater etter ti år.

– I 2008 hadde vi så fine druer at vi avgjorde at vi skulle lage en tørr vin. Du kjenner fortsatt den sitrussmaken. Men vinen er ikke lenger i overkant syrlig eller hard, bare forfriskende.

Ritsch er Tysklands nest bratteste vinmark. Foto: Produsenten

– For hundre år siden var Ritsch blant de ypperste vinmarkene her, men etter 1950 var det egentlig ingen bra produsenter som dyrket der. Den forsvant i folks minne. Min far er ganske stolt over at han startet opp i Ritsch i 1998, da ingen lenger snakket om vinmarken. Ritsch er sannsynligvis den mest interessante vinmarken i Moseldalen, hvor den største utviklingen har skjedd de siste tjue årene, sier Christopher. 

Ritsch er den nest bratteste vinmarken i Tyskland, med et jordsmonn bestående av kvarts og forvitret skifer.

– Den gir alltid vin med kjøligere, friskere uttrykk. Alltid veldig slank, veldig elegant i stilen. Men vinmarken er krevende å dyrke. Den har i gjennomsnitt 100 prosent helning (45 grader). Det er som en vegg. Det er også en ganske vill åsside, med grunnfjell stikkende opp hvor det ikke finnes vinstokker, og med trær innimellom. Jeg liker Ritsch fordi den er så mangfoldig. Ritsch har en unik karakter, forklarer Christopher.

Kontrakt med tsaren 

– I 2008 overtok vi en hel vingård da vi kjøpte Carl Schmitt-Wagner. Vi fikk da med oss vinmarkene Herrenberg og Maximin Herrenberg, beliggende i samme åsside. I Maximin Herrenberg finner du våre eldste vinstokker, forteller Christopher.

Med kjøpet var vinmarkene som ble auksjonert bort i 1803, Maximin Klosterlay og Maximin Herrenberg, igjen samlet under en eiendom. Bruno Schmitt-Wagner, sjette generasjon til å drive Schmitt-Wagner, hadde ingen arvinger som ønsket å ta over. 

Maximin Herrenberg ligger vakkert til ved landsbyen Longuich. Foto: Andreas Durst

– På en reise fortalte Bruno min far at han vurderte å selge vingården. Far ba ham om å si fra hvis han bestemte seg for å selge. Og det gjorde han senere. Min far kjørte dit, de satt sammen i 3 timer, smakte gamle årganger og snakket om filosofi rundt vinmaking og vitikultur. Da min far kom hjem var han sikker på at Bruno ville selge vingården til ham. For Bruno var det viktigste å finne noen som likte å jobbe tradisjonelt i vinmarkene og med gamle, upodede vinstokker. 

Det er vinmarken i den nedre delen av åssiden som bærer navnet Maximin Herrenberg. Vinmarken er i sin størrelse den eldste rieslingvinmarken i verden. 

Innhøsting. Foto: Oliver Semik

– Da det var Flurbereinigung (prosess som innebar replanting og restrukturering av parseller) og alle replantet sine parseller, beholdt Bruno hver eneste vinstokk. Det gjør at vi nå er de eneste som har upodede vinstokker i hele åssiden. Den eldste parsellen er plantet i 1896. Den har alltid vært den ypperste parsellen, forklarer Christopher.

Han forteller at vinmarken historisk har vært ettertraktet.

– Vin fra vinmarken har til alle tider blitt solgt for høye priser. Brunos forfedre hadde en eksklusiv kontrakt med den russiske tsaren om at hver flaske som ble produsert fra vinmarken måtte leveres til tsaren. Allerede for 130 år siden hadde familien internasjonale kontrakter knyttet til denne vinmarken. Det viser hvor viktig vinmarken alltid har vært.

Jordsmonnet består av rød skifer med en høy andel av jern. 

– Derfor er vinene herfra mer herbale i stilen og føles litt rikere. Terroiret gir en særegen vinstil med pen tekstur. Vi må være veldig forsiktige med botrytis, ettersom vinene veldig fort kan bli tunge, sødmerike og Wachau-aktige i stilen – de mister slankheten og blir for rike. Men hvis du jobber uten botrytis og dyrker marken godt med lav avkastning, vil du ha en nydelig salinitet i vinene kombinert med veldig bra struktur og lengde.

Som i gamle dager

Basert på druemateriale fra de eldste vinstokkene i Maximin Herrenberg lages en ganske unik vin i feinherbstil. Vinen, kjennetegnet ved sin grå-sorte etikett, var opprinnelig Christophers idé og hadde sin første årgang i 2012, da han fortsatt studerte. Den har vært en stor suksess for familiebedriften.

– Vi har en forkjærlighet for tradisjonell vinmaking og druedyrking. Jeg hadde et sterkt ønske om å lage en vin som strakk akkurat det tradisjonelle elementet enda lenger. Ideen var å lage en vin slik man gjorde det i 1896, og det basert på vinstokker plantet i 1896.

Carl Loewen har produsent 1896 Erste Lage siden 2012. Foto: David Maupile

Christopher ville lage en vin hvor han ikke tok hensyn til noen kostnader. Dette innebar blant annet at familien gikk til anskaffelse av en gammel trepresse.

– Håndplukkede druer presses med muskelkraft i trekurvpressen gjennom natten etter innhøstingen. Derfra renner druemosten med tyngdekraften rett ned i gjæringsfatet i kjelleren. Vinen gjærer i det eldste fatet vi har, et 60 år gammelt, tradisjonelt fuderfat på 1000 liter laget av eik fra Mosel. Den gjærer så lenge den vil, og modnes deretter på det fine bunnfallet til neste sommer, når den tappes på flaske, forteller Christopher.

Den mye omtalte trekurvpressen. Foto: David Maupile

Han mener nettopp trepressen gir en unik karakter til vinen.

– Hvert år er den veldig unik i stilen. Etter min mening er det i hovedsak pressingen som er grunnen til dette. Du får en annen type fenoler i vinen fordi vi presser med veldig hardt, høyt trykk, men uten å vende pressen. Jeg tror du får flere ingredienser fra drueskallet i juicen, men ikke de harde fenolene fra brukne stilker.

Filosofien

Vinmakingen hos Carl Loewen følger i hovedsak det samme mønsteret. Alle druer håndplukkes og presses deretter med hele klaser. Druemosten oksideres før fermenteringen. Flertallet av Loewens viner spontanfermenteres og modnes på bunnfallet i tradisjonelle fuderfat på rundt 1000 liter som gjennomsnittlig er 25 år gamle, mens enklere viner fermenteres og modnes i ståltanker.

Alte Reben er basert på druer fra vinstokker plantet mellom 1949 og 1962, og er delvis fermentert i fuderfat.

– Det er her filosofien vår begynner. Vinstokkene er 50-78 år gamle. Den eldste parsellen utgjør den største andelen. Parsellen er plantet veldig tett; vi snakker 8000 vinstokker per hektar, det dobbelte av hva som plantes i dag. Det gir konkurranse mellom vinstokkene og virkelig små bær med fantastisk aroma. Konsentrasjonen og den aromatiske modningen er på et helt annet nivå, forteller Christopher.

Kjellerfasilitetene befinner seg under familiens hjem i landsbyen Leiwen. Foto: Andreas Durst

Quant er en off-dry regionalvin hvor druematerialet kommer fra yngre vinstokker i Loewens vinmarker, men som igjen baserer seg på massal seleksjon fra de eldste vinstokkene i Maximin Herrenberg.

– Seleksjonen er gjort i vinmarken plantet i 1896, som har den fordel at det aldri er blitt plantet andre kloner der. Vi får bredde i vekst- og modningsnivåer, som gir kompleksitet til vinen. Fra plantene som basert på massal seleksjon får vi 30-40 prosent lavere avkastning enn fra standardkloner. 

Vinen er også et resultat av Loewens enkle tilnærming til vinmaking: Kun pressede druer som gjæres naturlig og uten tilføring av noe.

– Med den tilnærmingen vil det ofte være slik at man ikke får så mye tørr vin man trenger, fordi vinen ikke gjærer helt tørr. Vi lette etter et navn for en slik vin hvor det er litt restsukker. «Quant» er et ord i Mosel-dialekten som bare betyr «godt» i en enkel forstand. Det er også litt hva denne vinen skal uttrykke, forteller Christopher.

Fokuset er på produksjon av rieslingviner, men det lages også en pinot blanc.

– Pinot blanc kan være en nøytral druesort, men kan også vise eleganse og gi interessante viner. Men den trenger å behandles annerledes enn riesling, både i vinmarken og kjelleren. Far behandlet druen alltid som en riesling, og det var ikke helt min greie. Jeg har forandret vinmakingen. Den fermenteres og modnes på delvis nye fuderfat, og lenger modning på bunnfallet gir mer kremet tekstur. Jeg synes ikke den tyske weissburgunderstilen gir bra vin, så vi bruker franske kloner.

Den lykkelige generasjonen

Christopher er veldig takknemlig for den innsatsen faren i mange år nedla for å anskaffe det som i dag er toppvinmarker og etablere Carl Loewen som en toneangivende produsent i Mosel.

Christopher fremhever at grepene far Karl-Josef tok på 1980- og 1990-tallet har hatt enorm betydning for Carl Loewens posisjon i dag. Foto: David Maupile

– Her om dagen hadde jeg en interessant samtale med en nær venn av meg, som er produsent i Saar. Vi reflekterte over at våre foreldre egentlig ikke oppnådde stor suksess med vingårdene før mot slutten av karrierene. I 40 år fulgte de én ide. Så på et tidspunkt, kanskje de siste fem årene, betalte det seg virkelig. Men i 35 år før dette, jobbet de bare iherdig for å følge en idé. Vi er den lykkelige generasjonen som nå sitter med en vingård med et fantastisk renommé fordi våre foreldre virkelig jobbet hardt for å komme dit og gjøre vingården anerkjent. 

Han er også tydelig på at veien til anerkjennelse innebar at man gjorde noen strategiske valg som kanskje fremsto som underlige, men at dette var begrunnet i ønsket om å oppnå en spesifikk stil. 

Christopher Loewen mener alvor i sin søken etter stadig mer raffinerte viner. Foto: Oliver Semik

– Vi har mange vinmarker som i mange folks mening ikke er eller har vært blant toppvinmarkene. Men vi har tenkt mye på hvilke vinmarker som også var de beste i et historisk perspektiv. Det er de vinmarkene vi kjøpte. Vi har aldri vært på utkikk etter vinmarker med kjente navn. Jeg bryr meg ikke om en vinmark er kjent. Jeg ønsker bare en bra vinmark, en vinmark som passer stilen jeg ønsker, forklarer Christopher.

Han er veldig positiv med hensyn til Mosels fremtidsutsikter som vinområde. 

– Det er alltid rom for nye, gode produsenter her. Det hjelper Mosel, et veldig tradisjonelt vinmakingsområde. Det holder det levende. Nye ting kommer frem. Og de klassiske topprodusentene smaker også de andre. Det er ingen stopp i stilutvikling, forklarer Christopher. 

Smaksnotater

Varenr: 1416401
Vin: Carl Loewen 1896 Erste Lage 2023
Region: Mosel, Tyskland
Pris: 699,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Weing. Carl Loewen
Alkohol:12.00% Sukker:12.9 g/l Syre:7.6 g/l 
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Innsmigrende, fersk og raffinert på nesen med dufter av sitrusfrukter, ferske grønne epler, fersken og hylleblomst, samt krydder- og vokstoner, knust stein og saltmineraler. Pent fyldig vin med en nydelig konsentrert, utpreget god munnfølelse og strålende nerve. Konsentert, fersk og syrlig lett kremet frukt med lett sødme på smak, med vekt på fersken, honningmelon, epler og sitrusfrukter. En virkelig nydelig saltmineralitet, samt innslag av røyk, krydder og grønt epleskall. Virkelig livlig syre og nydelig balansert sødme. Nydelig lengde med en knusktørr, mineralpreget avslutning. Strålende, raffinert riesling i feinherbstil.
Poeng: 94

Varenr: 2877701
Vin: Carl Loewen Ritsch Riesling GG 2023
Region: Mosel, Tyskland
Pris: 469,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Weing. Carl Loewen
Alkohol:12.50% Sukker:5.6 g/l Syre:7.5 g/l 
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Konsentrert, presis og tiltalende på nesen med aromaer av sitrusfrukter og syrlige grønne epler, noe fersken, samt kryddertoner, blomster, knust stein og saltmineraler. Pent fyldig vin med en utpreget god, tett munnfølelse, lekker intensitet og mye nerve. Konsentrert, fersk og fyldig frukt på smak, med vekt på syrlige epler og stramme sitrusfrukter. Pen saltmineralitet, samt innslag av epleskall med bittertoner, røyk og kryddertoner. Krisp syre. Nydelig lengde med en knusktørr, saltmineralpreget avslutning med strålende friskhet. Nydelig, finessepreget riesling.
Poeng: 93

Varenr: 1416301
Vin: Carl Loewen Maximin Herrenberg Alte Reben Trocken 2023
Region: Mosel, Tyskland
Pris: 439,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Weing. Carl Loewen
Alkohol:12.50% Sukker:7.7 g/l Syre:7.3 g/l 
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Ren, frisk og tiltalende på nesen med dufter av grønne epler, lime og fersken, samt urter, blomster og en virkelig lekker mineralitet. Middels fyldig vin med en utpreget god, delikat munnfølelse. Flott nerve og friskhet her. Konsentrert, fersk og syrlig frukt på smak, med vekt på epler og sitrusfrukter. Elegant integrert fruktsødme. Innslag av urte- og kryddertoner, grønt epleskall med bittertoner, nøtter og en pen mineralitet. Frisk syre. Flott lengde med en tørr og syrlig eplepreget avslutning. Virkelig flott Mosel-riesling.
Poeng: 92

Varenr: 7659001
Vin: Carl Loewen Herrenberg Riesling Kabinett 2023
Region: Mosel, Tyskland
Pris: 249,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Weing. Carl Loewen
Alkohol:8.50% Sukker:38 g/l Syre:8.5 g/l 
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Tiltalende og konsentrert på nesen med aromaer av lime, grønne epler, hvit fersken, samt blomster, vokstoner og flintrøyk. Middels fyldig vin med en utpreget god og slank munnfølelse med lekker nerve og friskhet. Flott konsentrasjon av fersk, slank og syrlig frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og epler. Pent integrert og balansert sødme. Innslag av røyk og en fin saltmineralitet. Flott, krisp syre. Bra lengde med en syrlig, tørr avslutning. Virkelig flott Kabinett.
Poeng: 90

Varenr: 4828701
Vin: Carl Loewen Riesling Alte Reben 2023
Region: Mosel, Tyskland
Pris: 229,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Weing. Carl Loewen
Alkohol:11.50% Sukker:9.4 g/l Syre:7.2 g/l 
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Kjølig og konsentrert på nesen med preg av modne sitrusfrukter, grønne epler og litt limeskall, samt blomster, knust stein og en fin saltmineralitet. Et ytterst lite hint av honning. Middels til fyldig vin med en god, delikat munnfølelse og fin friskhet. Konsentrert, fyldig og myk frukt på smak, med vekt på syrlige sitrusfrukter og epler. Fint integrert fruktsødme. Flott saltmineralitet, samt innslag av røyk, bittertoner og litt lette kryddertoner. Flott syre. Pen lengde med en syrlig-mineralsk, knusktørr avslutning. Meget bra vin.
Poeng: 89

Varenr: 17334201
Vin: Carl Loewen Pinot Blanc 2023
Region: Mosel, Tyskland
Pris: 229,90 kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Weing. Carl Loewen
Druer: Pinot blanc
Beskrivelse: Aromatisk, fersk og konsentrert på nesen med dufter av sitrusfrukter, grønne epler, samt saltmineraler, knust stein og litt tre. Snev av nøtter og florale toner. Middels til fyldig vin med en god, myk munnfølelse med lett kremet tekstur. Konsentrert og kjøttfull kremet frukt på smak, med vekt på sitrusfrukter og grønne epler. Innslag av tre og en fin saltaktig mineralitet. Middels syre, men som balanserer bra. Bra lengde med en tørr, syrlig og lett kremet avslutning. Flott vin!
Poeng: 88

Varenr: 5763101
Vin: Carl Loewen Riesling Quant Trocken 2023
Region: Mosel, Tyskland
Pris: 200,- kr (bestilling)
Importør: Winemarket
Produsent: Weing. Carl Loewen
Alkohol:12.00% Sukker:11.8 g/l Syre:7.8 g/l 
Druer: Riesling.
Beskrivelse: Ren, pen og med god friskhet på nesen med dufter av lime, grønne epler, samt lyse blomster, urter, knust stein og saltmineraler. Middels fyldig vin med en god, delikat munnfølelse. Konsentrert, fersk og lett bløt syrlig frukt med noe sødme på smak, med vekt på sitrusfrukter og grønne epler. Fin saltaktig mineralitet, samt innslag av røyk og epleskall. Bra syre og balansert sødme. Fin lengde med en syrlig, tørr avslutning. Flott off-dry riesling.
Poeng: 87

Legg inn en kommentar